Predsjednik Vlade stigao u Bukurešt na pregovore o proširenju CEFTA- e

Hrvatski premijer Ivo Sanader stigao je u četvrtak u Bukurešt gdje će s premijerima osam zemalja jugoistočne Europe početi pregovore o multilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini proširenjem Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) na još četiri zemlje.

BUKUREŠT, 4. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader stigao je u četvrtak u Bukurešt gdje će s premijerima osam zemalja jugoistočne Europe početi pregovore o multilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini proširenjem Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) na još četiri zemlje.

Na sastanku na vrhu okupit će se predsjednici vlada CEFTA-e i država koje to žele postati. Oni će pokrenuti pregovore za istodobno proširenje i donošenje amandmana na srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini.

Na sastanku će sudjelovati i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel te europski povjerenici Olli Rehn i Peter Mandelsohn.

Ideju o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine snažno podupire Europska unija i Pakt o stabilnosti jugoistočne Europe. Na prijedlog hrvatskog premijera Ive Sanadera prihvaćeno je da se to učini kroz proširenje CEFTA-e na preostale zemlje koje dosad nisu bile obuhvaćene tim sporazumom o slobodnoj trgovini.

U CEFTA-i su sada Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Makedonija. Kada 1. siječnja 2007. ili 2008. uđu u Europsku uniju, Bugarska i Rumunjska izići će iz CEFTA-e, a do kraja ove godine očekuje se ulazak Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Albanije i Moldavije.

CEFTA, osnovana 1992. obuhvaćala je i zemlje koje su 2004. ušle u Europsku uniju.

Europska komisija podržava stvaranje jedinstvene zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi, ali neće izravno sudjelovati u pregovorima.

Multilateralni sporazum trebalo bi potpisati do kraja ove godine, a stupio bi na snagu do kraja 2007. On će zamijeniti 31 postojeći bilateralni sporazum zaključen između tih zemalja.



Pisane vijesti