Predsjednik Vlade Stigao u Salzburg

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak poslije podne u Salzburg gdje će u utorak sudjelovati na sastanku šefova vlada zemalja jugoistočne Europe koji će se održati pod nazivom "Susret za stabilnost u jugoistočnoj Europi u 21. stoljeću".

SALZBURG, 31. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak poslije podne u Salzburg gdje će u utorak sudjelovati na sastanku šefova vlada zemalja jugoistočne Europe koji će se održati pod nazivom "Susret za stabilnost u jugoistočnoj Europi u 21. stoljeću".

"Salzburški susret premijera država jugoistočne Europe bit će prigoda za razmjenu mišljenja o jačanju suradnje jer je riječ o našem susjedstvu i europskoj budućnosti tih država", izjavio je premijer Sanader u Salzburgu. Dodao je da će to biti prilika i za bilateralne susrete sa svakim premijerom i austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom.

Predsjedajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzin izjavio je da će se na tom tradicionalnom ljetnom susretu premijera država u regiji napraviti analiza onoga što se od prošle godine dogodilo u regiji te putova tih zemalja u europske integracije.

"Hrvatska je nesumnjivo regionalni lider u europskim integracijama i mislim da premijeri mogu razmjenom iskustava puno pridonijeti razvoju svojih zemalja", rekao je Terzić.

Domaćin susreta, austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel očekuje korisnu razmjenu mišljenja o stanju u državama jugoistočne Europe.

"Postoji šansa da Hrvatska sudjeluje 2009. na izborima za Europski parlament", kazao je Schuessel te dodao da je prvo poglavlje uspješno završeno za vrijeme austrijskog predsjedanja EU.

"Napravljena je razlika između Turske i Hrvatske, jer svaka država ima svoj tempo i ritam približavanja Europskoj uniji, što strateški nije nevažno", kazao je austrijski kancelar i dodao da je Hrvatska dobro pripremljena, da pregovori teku dobro i da je Hrvatska uzor drugim državama u regiji.

"Hrvatska je to sama zaslužila, s Akcijskim planom suradnje s Haškim sudom pokazala je put i nadam se da će to Srbija slijediti", rekao je Schuessel. Naglasio je da će "proširenje Europe biti završeno kada se EU priključe sve države jugoistočne Europe".

Domaćini Salzburškog susreta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi u 21. stoljeću su austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik i posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek.



Pisane vijesti