Predsjednik Vlade: Sustavne kontrole na granicama neodržive, iskoristit ćemo sve alate kako bismo riješili taj problem

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/20 travnja/32 sjednica VRH/Sjednica 1.jpg

​Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na stanje na granicama. Ocijenivši da su sustavne kontrole za Hrvatsku kao turističku zemlju neodržive, kazao je da je Hrvatska pokrenula široku diplomatsku aktivnost na tu temu.

Dobrim je ocijenio što je Mađarska najavila da će sa sustavne kontrole prijeći na ciljanu kontrolu. Poručio je da će u dijalogu sa slovenskim partnerima nastojati postići da i oni prijeđu na režim ciljanih kontrola kako bi se izbjegle gužve kakve su zabilježene proteklih dana na granicama.
„Iskoristit ćemo sve moguće pravne, institucionalne i političke alate koje imamo na raspolaganju kroz dijalog u okviru Europskog vijeća kako bismo ovaj problem riješili jer on za nas, kao turističku zemlju, ne može biti prihvatljiv“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da će Hrvatska nastaviti s angažiranim pristupom ispunjavanju schengenskih kriterija.
 
Osvrnuo se i na odluku Saveznoga suda Švicarske, vezanu uz dio zahtjeva Hrvatske za suspenzivnim učinkom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca, koji je odbijen. Predsjednik Vlade istaknuo je da se ne radi o odluci koja se odnosi na sam meritum osnovanosti žalbe, već isključivo na dio suspenzivnog učinka.
 
„Obavit ćemo konzultacije s odvjetnicima i dogovoriti sljedeće korake glede te teme“, kazao je Plenković.
 
Što se tiče situacije oko Agrokora, premijer Plenković izvijestio je da je potezima koje je Vlada povukla stabilizirana situacija.
 
„Izvanredni povjerenik dobro poduzima prve korake, snima stanje, postiže dogovore i s vjerovnicima i s dobavljačima. Zaposlenici su primili plaće, a sustav generira nove prihode“, kazao je Plenković.
 
Naveo je i kako je u diplomatskoj komunikaciji pojašnjeno susjednim zemljama, gdje također postoje dijelovi Agrokorovih kompanija, koji je smisao i cilj izvanredne uprave.
 
„Ono što očekujemo, bez ikakvih dilema, jest poštovanje prava vlasništva i ne očekujemo poteze, bilo koje od susjednih država, koji bi mogli ugroziti to pravo“, naglasio je Plenković.
 
Dodao je da te kompanije redovito izvršavaju svoje obveze i u smislu plaćanja poreza i redovitoga poslovanja prema dobavljačima.
 
Nakon pronalaženja rješenja za Borovo, premijer Plenković naglasio je kako je glede Petrokemije bitno naći dugoročno rješenje, koje podrazumijeva pronalazak strateškog partnera, dokapitalizaciju i održivost poslovanja, s obzirom na značaj te kompanije za Moslavinu i za Kutinu.
 
Plenković je istaknuo kako je proteklih dana otvorena mogućnost u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija« za dodatno povećanje apsorpcije europskih sredstava kroz realizaciju ključnih razvojnih projekata za velike gradove u Hrvatskoj.

Pisane vijesti | Andrej Plenković