Predsjednik Vlade Tihomir Orešković: Investicija ACG-a u Hrvatskoj dokazuje da smo konkurentni u Europi

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/16 svibnja/DSC_4337.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske  Tihomir Orešković sastao se danas, u Banskim dvorima, s  predsjednikom Uprave kompanije ACG Worldwide Ajitom Singhom. 

U izjavi za medije, premijer Orešković istaknuo je da mu je drago da danas ima prigodu predstaviti jednu novu investiciju, odnosno ekspanziju postojeće investicije. „To je vrlo uspješna priča. Radi se o investiciji od 35 milijuna eura. ACG je jedna od najvećih kompanija u svijetu, što se tiče proizvodnje kapsula za farmaceutsku industriju. U Hrvatskoj su od 2007. godine, a njihov je kapacitet proizvodnje kapsula porastao sa dvije na sedam milijardi kapsula“. Dodao je da je 98 posto proizvodnog kapaciteta namijenjeno izvozu, uglavnom u Europu i Rusiju, a u budućnosti se planira izvoziti i u Tursku. „Na svakoj izvezenoj kapsuli piše da je proizvedena u Hrvatskoj i to je stoga sjajna promocija za Hrvatsku“, rekao je premijer Orešković. 

Što se tiče broja zaposlenih, u 2007. godini on je bio 132, a do kraja ove godine plan je doći do 330. Također, doći će i do značajnih tehnoloških investicija. „Hrvatska je u centru Europe i možemo konkurirati i zahvalio bih gospodinu Singhu na podršci i na ovoj prekrasnoj investiciji“, zaključio je premijer Orešković.
 
Predsjednik Uprave ACG Worldwide Ajit Singh  naglasio je da je ta kompanija  prvi investitor iz Indije u Hrvatskoj. Indija investira na desetke milijarda dolara širom svijeta a zajedno s veleposlanikom, dogovorili smo da nam je misija privući još indijskih ulagača u Hrvatsku.

Singh je predstavio vrh svoje kompanije i kazao: „Danas stojim pred vama u ime 4000 zaposlenika naše grupe iz cijeloga svijeta, i u ime 200 vrhunskih tehnologa koji rade za nas. Hrvatsku smo otkrili posve slučajno. Jedna je tvornica propadala i zatvarala se, a mi smo je preuzeli i oporavili.  Nikad joj nismo promijenili ime, jer ono daje ponos ljudima i Ludbregu. U imenu Lucaps stoji i početak imena Ludbreg,  a mi smo dodali  tri slova (ACG) kako bismo povezali kompaniju sa globalnom grupom. Naš plan je širiti se, trebamo nove ljude, privlačimo ljude  ne samo iz Hrvatske, dolaze nam i Hrvati iz SAD-a. Pred nama je puno posla, puno izazova, međutim nama je u Hrvatskoj jako lijepo, osjećamo se dobrodošli, smatramo da su svi Indijci ovdje dobrodošli.  Hrana je odlična, klima je divna, plaže su prekrasne, tisuću otoka,  Europska bi se unija trebala ponositi Hrvatskom“, kazao je Singh. 

Na novinarsko  pitanje o poslovnoj klimi u Hrvatskoj, Singh je odgovorio da od svog početnog plana nisu odustali. „Govorilo se tada, prije nego što je Hrvatska postala članicom Europske unije,  da je bio problem kamionima izvoziti robu, na primjer. Mi nismo imali nikakvih problema i smatram da se radi o medijskom pretjerivanju. Mi se držimo svojih  planova, želimo održati razvoj i privući još ulagača, „dodao je.

„Poduzimamo korake da povećamo produktivnost,“ nastavio je Singh.  „Ponosni smo na naš centar za istraživanje i razvoj koji se nalazi u Indiji, a sve ono što se ondje razvija, može se koristiti u Hrvatskoj. U tom našem centru radi 200 vrhunskih tehnologa. U Hrvatskoj su svi zaposlenici, od uprave, do radnika i vozača kamiona, Hrvati. Indijci dolaze samo povremeno, kada se radi svojevrsna razmjena pa Hrvati odlaze u Indiju, a Indijci dolaze ovamo da vide kako se radi.  Volio bih da se ta razmjena intenzivira, da ti posjeti ne traju samo dva do tri tjedna nego i duže, možda i po godinu dana. Također, sponzoriramo dolazak mladih ljudi s fakulteta, jer želimo razmjenjivati iskustva i smatramo da u tome leži naša velika snaga.“, kazao je Singh. 

„Hrvatska treba biti oprezna u budućnosti,“ upozorio je,  „jer i ostale zemlje žele privući ulagače. Mađarska nam nudi suradnju, jer im je tvornica blizu, samo 40 minuta od granice. Irska nam nudi velike povlastice, pogodnosti kad je riječ o obrazovanju i vrlo povoljne kredite.  Hrvatska treba vidjeti benefite koje mi nudimo, uspoređujući nas s konkurencijom. Vjerujem da Indija nudi važne poticaje i da ima velike prednosti, koje se kroz ulaganja u  industriju vraća u obliku poreza.“ zaključio je predsjednik Uprave Singh. 

Upitan za komentar o nedostatku kvoruma u Hrvatskome saboru prošli petak, predsjednik Vlade rekao je da svaki saborski zastupnik treba biti odgovoran za svoj posao i za to je li se pojavio na poslu. Dodao je da je uvjeren da će se ta situacija promijeniti. „Tu smo da radimo, mi kao Vlada, a također i Sabor“. Ponovio je da je Vlada stabilna, da radi svoj posao i istaknuo kako se nada da će u budućnosti biti sve više prigoda za pitanja o investicijama, kao na primjer o ovoj vrlo uspješnoj investiciji koja je predstavljena danas. „Uvjeren sam da će se situacija stabilizirati, tenzije spustiti i da ćemo moći raditi ono što smo tu došli raditi, a to je da promijenimo Hrvatsku“, rekao je premijer Orešković. 

Pisane vijesti