Predsjednik Vlade Tihomir Orešković na obilježavanju 21. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/1 svibnja/H20160501000944.jpg

„Tu smo da odamo počast svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama bez kojih Hrvatska ne bi bila slobodna zemlja“, naglasio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković na obilježavanju VRO „Bljesak“ 
 

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sudjelovao je danas na obilježavanju 21. obljetnice Vojno – redarstvene operacije „Bljesak“.

Predsjednik Vlade nakon komemoracije, rekao je kako smo danas tu da odamo počast svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama bez kojih Hrvatska ne bi bila slobodna država te je poručio da sadašnje generacije koje vode državu trebaju osigurati boljitak.

„Uvijek kada sam na ovakvim mjestima teško mi je prisjetiti se stradavanja naših ljudi koji su stvarali hrvatsku državu, s druge strane, ponosan sam na njih i nikada i nećemo zaboraviti“, poručio je predsjednik Vlade te je ponovno iskazao zahvalnost hrvatskim braniteljima na njihovoj odlučnosti i hrabrosti u Domovinskom ratu.
Odgovarajući na novinarska pitanja predsjednik Vlade Tihomir Orešković, rekao je kako će hrvatska Vlada voditi računa o tehničkoj opremljenosti Oružanih snaga, te da će u sljedećim godinama biti osigurano više novca u proračunu.

Vojno-redarstvenom akcijom "Bljesak" hrvatske su snage u manje od 32 sata oslobodile zapadnu Slavoniju i time označile početak povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica, što je tri mjeseca kasnije nastavljeno akcijom "Oluja".

Operacija Hrvatske vojske i specijalne policije izvedena je nakon što su više godina pobunjeni Srbi odugovlačili i odbijali sve ponude za mirnom reintegracijom okupiranog područja u ustavnoopravni poredak Republike Hrvatske.  U do tada najopsežnijoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu poginula su 42 hrvatska branitelja, a 162 su ranjena.

Akcija "Bljesak" smatra se svojevrsnim uvodom u oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju "Oluja" početkom kolovoza 1995., u kojoj je oslobođen Knin, središte srpske okupacijske tvorevine u Republici Hrvatskoj, te većina okupiranog područja.

 "Bljeskom" i "Olujom" stvoreni su uvjeti za pobjedu u Domovinskom ratu te mirnu reintegraciju istočne Slavonije i hrvatskog Podunavlja, čime je okončan proces vraćanja cjelokupnog državnog teritorija pod hrvatski suverenitet.
 
Autor: VladaRH/Hina
Foto: Hina 

Pisane vijesti