Predsjednik Vlade Tihomir Orešković na obilježavanju Dana Hrvatskog sabora

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/30 svibnja/DSC_5079.jpg

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković nazočio je danas svečanoj sjednici Hrvatskog sabora u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskog sabora. 

Svečanoj sjednici nazočili su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministri i zamjenici ministara Vlade Republike Hrvatske, te drugi uzvanici.
 
Dan Hrvatskoga sabora obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora dr. sc. Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Pisane vijesti