Predsjednik Vlade: tko dobiva poticaje ne treba dodatno zarađivati povećanjem cijena

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_tko_dobiva_poticaje_ne_treba_dodatno_zaradivati_povecanjem_cijena.jpg

ZAGREB, 17. srpnja 2008. (Hina) - Oni koji od države dobivaju potpore, subvencije ili poticaje dobivaju ih zato da bi mogli kontrolirati cijene i biti konkurentni na tržištu, a ne da bi povećavali cijene i tako ostvarivali dodatnu zaradu, rekao je na početku današnje sjednice Vlade premijer Ivo Sanader najavljujući analize koje bi trebale pokazati tko je i zašto podigao cijene i tako potaknuo rast inflacije.

Sanader je kazao i kako je jučer u Ministarstvu financija održan sastanak s vodećim ekonomskim stručnjacima, koji će Vladi pomoći da tijekom ljeta definira mjere kojima bi na jesen intervenirala ako se situacija ne poboljša.

Namjera najavljenih analiza i inspekcijskih nadzora, prema riječima ministra financija Davora Šukera, nije ograničiti slobodu tržišta već spriječiti da građani iz svog džepa dva puta plaćaju za isti proizvod ili uslugu i tako omogućuju nekima dodatnu zaradu - prvi put kroz poticaje iz državnog proračuna, a drugi put kupujući ih na tržištu po povećanoj cijeni.

Kao primjer je naveo prošlogodišnjih 280 milijuna kuna subvencija stočarima za nabavku stočne hrane. Sredstva su dobili da se spriječi rast cijena mesa, no ove godine, u vrijeme klanja stoke, cijena je ipak narasla, rekao je Šuker.

Prema podacima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, iako se stara dojam da su za inflaciju najviše 'krive' cijene energenata i hrane, u lipnju ove godine najviše su porasle cijene onih proizvoda i usluga za koje je početkom godine dogovoreno zadržavanje cijena.

Među njima je izdvojio primjerice cijene prometnih usluga, koje u lipnju, zbog rasta cijena energenata, bilježe najveći mjesečni skok. No, taj je skok najviše potaknut povećanjem cijena vozačkih ispita, koje se ne može povezati s rastom cijena energenata, rekao je Polančec.

Naveo je i rast cijena u segmentu rekreacije, kulture i turističkih paket aranžmana, u ugostiteljstvu i sl. te istaknuo kako su upravo to područja koja će se analizirati i u kojima će se djelovati.

Inspekcijski nadzor, prema riječima glavnog državnog inspektora Krune Kovačevića, već je započeo i prvi se rezultati očekuju za oko sedam dana.



Pisane vijesti