Predsjednik Vlade u Berlinu: za Hrvatsku je dobro da se proširenje ne spominje

Činjenica da se proširenje ne spominje u svečanoj deklaraciji, koju će čelnici EU-a usvojiti u nedjelju u Berlinu povodom 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, za Hrvatsku je odlična vijest jer se ona podrazumijeva kao 28. članica, izjavio je u subotu u Berlinu hrvatski premijer Ivo Sanader.

BERLIN,24. ožujka (Hina) - Činjenica da se proširenje ne spominje u svečanoj deklaraciji, koju će čelnici EU-a usvojiti u nedjelju u Berlinu povodom 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, za Hrvatsku je odlična vijest jer se ona podrazumijeva kao 28. članica, izjavio je u subotu u Berlinu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"To što se proširenje ne spominje to je za Hrvatsku najbolja vijest. Mislim da je bolje da nas se ne spominje nego da nas se spominje, jer se podrazumijeva da će Hrvatska biti 28. članica EU-a", izjavio je Sanader u Berlinu, gdje sudjeluje na posebnom summitu Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih pučana i demokršćana, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu.

Summit EPP-a održava se neposredno uoči summita EU-a, koji počinje u subotu navečer. Čelnici EU-a u nedjelju će objaviti svečanu, rođendansku deklaraciju u povodu obilježavanja 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora. U njoj će biti spomenuta dosadašnja postignuća u europskim integracijama i budući ciljevi.

U zemljama članicama i u europskim institucijama izraz proširenje u prvom redu se veže za pristupanje Turske, čemu se protivi dobar dio javnosti i europske političke klase.

Iako zemlje kandidati nisu pozvane na svečani summit EU-a, premijer Sanader će u subotu biti na svečanom prijemu i koncetu u Berlinskoj filharmoniji, koji priređuje njemačka kancelarka Angela Merkel za sudionike summita.

"Već je otprije poznata odluka da se zemlje kandidati ne pozovu na summit, a njemačko je predsjedništvo učinilo jednu iznimku, tako da ću biti na jednom dijelu službene proslave, što ja osobno i u ime hrvatske Vlade iznimno cijenim", rekao je premijer Sanader.

Premijer Sanader smatra da činjenica da je njemačko predsjedništvo u strogoj tajnosti pripremalo tekst svečane deklaracije upućuje na to bi se takva metoda rada mogla koristiti i kod odlučivanja o važnijim pitanjima poput ustavne ili institucionalne reforme.

I čelnici EPP-a okupljeni u Berlinu, iz čijih redova dolazi nekoliko premijera zemalja članica, donijet će svoju zasebnu deklaraciju u povodu 50. obljetnice EU-a.

Premijer Sanader je obje deklaracije, EPP-ovu, i deklaraciju cijele Unije, ocijenio pozitivnima.

"Berlinska deklaracija je jako dobra, kratka i mislim da na karticu i pol teksta govori o svemu onome što je bitno za ideju europskih integracija. Treba biti ponosan na to što smo mi Europljani danas u situaciji da u suradnji, a ne u sukobima, rješavamo našu budućnost i našu sadašnjost", rekao je.

U deklaraciji EPP-a se ističe da su za proces ujedinjenja najzaslužnije demokršćanske stranke. "Slažem se s tom ocjenom, ali poštujemo i ostale stranke, koje podržavaju europsku ideju", rekao je Sanader.



Pisane vijesti