Predsjednik Vlade u Berlinu zadovoljan potporom koju Hrvatska ima

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u subotu u Berlinu da se tijekom summita Europske pučke stranke (EPP) sastao s nekoliko europskih čelnika, koji su dali punu potporu Hrvatskoj.

BERLIN,24. ožujka (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u subotu u Berlinu da se tijekom summita Europske pučke stranke (EPP) sastao s nekoliko europskih čelnika, koji su dali punu potporu Hrvatskoj.

"Hrvatska ima punu potporu svih od kancelarke Merkel do svih ostalih. Mislim da što se nas tiče da stvari idu jako dobro, mi moramo odraditi našu domaću zadaću, a ostalo će biti u redu", rekao je Sanader nakon završetka summita Europske pučke stranke (EPP).

Europska unija osim problema koje ima s ustavom ima još nesvršenih poslova u jugoistočnoj Europi, rekao je Sanader.

"Ja sam u svom govoru istaknuo da Europska unija, osim problema oko ustava i drugih institucionalnih pitanja, ima još nesvršenih poslova u jugoistočnoj Europi, koje ne može prepustiti ni UN-u, ni NATO-u ni Sjedinjenim Državama, nego da Europa mora biti glavni igrač, naravno u transatlantskom partnerstvu, jer se suradnja između Europe i Amerike u 20. stoljeću pokazala esencijalnom za mir u svijetu", rekao je Sanader, koji je zajedno s ostalim čelnicima EPP-a sudjelovao na summitu te grupacije.

Čelnici EPP-a, među njima njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering, premijeri Jan-Peter Balkanende (Nizozemska), Janez Janša (Slovenija), Lawrence Gonzi (Malta) Kostas Karamanlis (Grčka), Jean-Claude Juncker (Luksemburg) te niz oporbenih čelnika u europskim zemljama, donijeli su deklaraciju u kojoj ističu zasluge demokršćanskih vođa za proces ujedinjenja Europe.

Premijer Sanader je izrazio zadovoljstvo deklaracijom koju su donijeli. "Mislim da je ideja Europske unije, integracije i zajedništva, jedina moguća ideja koju treba slijediti", rekao je Sanader.

EPP, krovna organizacija europskih pučana i demokršćana, koja ma najjaču frakciju u Europskom parlamentu u svojoj su deklaraciji dosadašnje proširenje ocijenili uspjehom, a za buduća širenja smatraju da zemlja kandidatkinja mora ispuniti sve uvjete za članstvo, dok istodobno EU mora imati integracijske sposobnosti da je primi.

U deklaraciji se spominju judeo-kršćanski korijeni EU-a, zatim da je "s kolapsom komunizma EU postala prostor slobode, sigurnosti i blagostanja za skoro 500 milijuna ljudi".

Osim EPP-a u Berlinu se na posebnom summitu okupili i europski socijalisti, druga frakcija po veličini u Europskom parlamentu. Oni u svojoj deklaraciji podržavaju daljnje proširenje. "EU treba proširiti stabilnost, mir i prosperitet primanjem u svoje redove ostalih europskih država", kaže se u socijalističkoj deklaraciji.

Za razliku od stranačkih deklaracija, u svečanoj deklaraciji Europske unije, koja će biti usvojena u nedjelju, neće se izravno spominjati proširenje, nego samo vrlo neodređena "otvorenost".



Pisane vijesti