Predsjednik Vlade u Bruxellesu: Na radnoj večeri razgovarali smo o napadu u UK i predstojećem sastanku na vrhu s Turskom

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/23 ožujka/p.jpg

Po završetku prvog dana Europskoga vijeća u Bruxellesu, predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak, rano ujutro, izvijestio je novinare o glavnim temama sastanka.

Predsjednik Vlade kazao je da se raspravljalo o oporezivanju u digitalnom društvu i digitalnoj ekonomiji, a razmotreni su i prijedlozi nastali u Europskoj komisiji i OECD-u. Dodao je da brojne države članice žele izbjegavanje porezne evazije na brojne usluge koje daju velike kompanije, a države ostaju bez prihoda.

Na radnoj večeri, pojasnio je predsjednik Vlade, razgovaralo se o napadu u Salisburyju, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Britanska premijerka Theresa May dala je podrobne informacije o kakvom je napadu riječ, kakvo je kemijsko oružje korišteno, da postoji vrlo visoka vjerojatnost da je taj napad, prema mišljenju njezinih službi i svih dostupnih informacija, organiziran od strane Ruske Federacije. Tu su sve članice pokazale solidarnost, usvojeni su dosta čvrsti zaključci, očekuje se također vrlo vjerojatno da se povuku određeni diplomatski potezi koje su već neke države članice najavile", rekao je Plenković.

Kazao je da je raspravljen i predstojeći sastanak na vrhu s Turskom, koji će se održati u Varni, s obzirom na bitne odnose, osobito kad je riječ o izbjeglicama i migrantima, pojasnivši da su financijski aranžmani s Turskom važni za istočnoeuropsku i balkansku rutu, o čemu je najaviše govorio bugarski premijer Bojko Borisov. Dodao je i da je britanska premijerka Theresa May dala rezime o stanju postupka izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije te najavio da će 27 članica o toj temi razgovarati na današnjem sastanku Europskoga vijeća.

Upitan na kakve diplomatske poteze je mislio kada je riječ o Rusiji, predsjednik Vlade je ustvrdio da se uglavnom u nekoliko članica Europske unije razmišlja da uskrate gostoprimstvo jednom broju akreditiranih predstavnika Ruske Federacije u njihovim zemljama ili da eventualno povuku na konzultacije svoje veleposlanike iz Moskve.

Što se tiče Hrvatske, predsjednik Vlade Plenković najavio je da će se državni vrh sastati u ponedjeljak.

"Mi ćemo u ponedjeljak kad se okupi državni vrh razgovarati o toj temi, kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom zato što je ovo ozbiljan problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja, riječ je o ozbiljnom problemu, većina država u ovom trenutku dijeli stav Ujedinjenog Kraljevstva", ustvrdio je Plenković.

Na pitanje je li se Hrvatska našla u nezgodnoj situaciji s obzirom da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u službeni posjet Republici Hrvatskoj, Plenković je ponovio da je taj poziv nastavak razgovora koji su se vodili prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju.

"To je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom, u krajnjoj liniji i sama Ujedinjena Kraljevina je rekla da zadržava kanale komunikacije s Rusijom, isto radi i Europska unija, a ovo nije nešto uobičajeno, ovdje se traži jedan kalibrirani način da se odgovori na jednu vrstu aktivnosti koja je za članice EU i NATO-a nedopustiva, u krajnjoj liniji i za stalnu članicu Vijeća sigurnosti. Ovo je ozbiljan politički problem", poručio je predsjednik Vlade.

Što se tiče mogućih reakcija Rusije, predsjednik Vlade je rekao da Rusija obično reagira na načelu reciprociteta.

"U svakom slučaju ovo je epizoda koja je loša za odnose Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva, a Unija se ovdje solidarizira sa svojom velikom članicom neovisno o kontekstu", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković