Predsjednik Vlade nakon Europskog vijeća: Glavne teme današnje rasprave trgovina sa SAD-om i smjernice za Brexit

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/23 ožujka/{7C2850ED-BD2C-48BC-B898-BFD0D9A496B8}.jpg

„Europsko vijeće raspravljalo je jutros o dvije teme relevantne za Hrvatsku“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković po završetku sastanka u Bruxellesu.

Prva je, pojasnio je, bila tema trgovine odnosno dogovor postignut s SAD-om kojim je američka administracija uvela iznimku za uvoz aluminija i čelika iz država članica Europske unije, a time je spriječen bilo kakav negativni efekt američke odluke o povećanju carina na ove proizvode.
 
„Smatramo da je to pozitivna odluka i ostavlja se dovoljno vremena pregovaračima s jedne i s druge strane za dogovor o obostrano prihvatljivom trgovačkom aranžmanu kada je riječ o čeliku i aluminiju“, kazao je Plenković.
 
Druga tema bila su izvješća pregovarača za izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije Barniera o dosadašnjem napretku u tri temeljne točke u ovoj fazi pregovora – građanska prava, financijska pitanja i pitanja koja se odnose na Sjevernu Irsku. „Usvojene su nove smjernice za nastavak pregovora, a tema će ponovo biti na dnevnom redu u lipnju“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Što se tiče hrvatskog aspekta, predsjednik Vlade ponovo je razgovarao s premijerkom Theresom May.
 
„Izrazio sam zadovoljstvo što je nakon mog pisma kojeg sam uputio u siječnju, naših razgovora, posjeta ministra za Brexit Davisa Zagrebu, Ujedinjena Kraljevina donijela odluku da će sa 30. lipnja 2018. ukinuti restrikcije za slobodu kretanja hrvatskih radnika i hrvatskih građana“, naglasio je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da je Vlada RH jučer putem reciprociteta donijela istu odluku što se tiče državljana Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj.
 
„Na taj će način, neovisno o ishodu pregovara o Brexitu, hrvatski državljani imati istovjetna prava kao svi državljani drugih članica Europske unije u Ujedinjenoj Kraljevini. To je ključno postignuće za koje smo se zalagali, jedan poseban element koji je bio isključivo hrvatski interes. Njega smo ostvarili našim aktivizmom, uz koordinaciju s Michelom Barnierom, i to je dobar uspjeh za Hrvatsku jer se bilo koji hrvatski državljanin nakon 29.3.2019. neće naći u diskriminatornom položaju na tržištu rada u Ujedinjenoj Kraljevini “, pojasnio je Plenković.  
 
Trenutno restrikcije prema tržištu rada za hrvatske državljane imaju još samo Slovenija, Austrija i Nizozemska. Predsjednik Vlade pojasnio je kako je Nizozemska tradicionalno rezervirana, dok Slovenija i Austrija imaju velik priljev stranih radnika i malo su zatvorenije po pitanju migracija. Dodao je da Vlada radi i na ukidanju tih preostalih restrikcija, naglasivši da je u mjesec i pol dana riješeno pitanje restrikcija u Malti i Ujedinjenoj Kraljevini.
 
Novinare je zanimalo u kojoj je fazi nabava borbenih zrakoplova. Predsjednik Vlade kazao je kako taj proces stoji dobro i najavio da će se sljedećeg tjedna održati sastanak Vijeća za obranu, nakon kojeg procedura ide dalje.
 
Što se tiče izbora članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, predsjednik Vlade kazao je kako su svi članovi Posebnog stručnog povjerenstva proučili i analizirali pristigle kandidature, a sastanci i intervjui trebali bi se održati idućeg tjedna, nakon čega će se donijeti odluke o izboru članova ERS-a.
 
Govoreći o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ponovio je kako je njezina bit zašita žena od nasilja i zaštita od nasilja u obitelji. Dodao je da je iz tog razloga Vlada, uz Prijedlog zakona o ratifikaciji, Hrvatskom saboru priložila i interpretativnu izjavu kako bi otklonila sve strahove vezane uz Konvenciju, koji ne stoje.
 
„Ono što me brine kao čovjeka, kao premijera, kao predsjednika stranke, je broj ubojstava, prekršaja i kaznenih djela, ponašanja koje smatram apsolutno neprihvatljivim. I zato želim da i ova Konvencija ojača sve institucionalne, pravne i operativne mehanizme da suzbijamo taj negativni društveni fenomen. Za to ću se boriti i iza toga stojim sa svim svojim političkim autoritetom i dužnostima“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Što se tiče najavljenih prosvjeda, predsjednik Vlade kazao je da živimo u demokratskom društvu u kojem ljudi imaju pravo na prosvjede.
 
„Mi smo u političkoj areni, u kontekstu jednog društvenoga fenomena, za kojeg ja izražavam stav, osluškujući i uvažavajući što misle drugi, ali nastojeći napraviti, iz uloge predsjednik Vlade koju sada imam, ono što mislim da je dugoročno dobro za hrvatsko društvo. I zato ćemo kroz dijalog, u razdoblju koje je pred nama, prije nego što sam Prijedlog zakona dođe na dnevni red Hrvatskoga sabora učiniti sve da to pojasnimo“, zaključio je Plenković.



Foto: Europsko vijeće

Pisane vijesti | Andrej Plenković