Priopćenje sa zatvorenoga dijela 86. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanak Europskoga vijeća koje se održava 22. i 23. ožujka 2018. godine.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskoga vijeća i Vijeća ministara, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je odgovorila na Pismo službene obavijesti Europske komisije, broj 2017/2173, od 26. siječnja 2018. godine, u vezi s genetskim resursima te na Obrazložena mišljenja Europske komisije, broj 2017/0471, 2017/0472 i 2017/0473, od 26. siječnja 2018. godine, u vezi s tržištem financijskih usluga.

Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Donesen je prijedlog odluke o osnivanju Konzulata. Cjelovit materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma.

Vlada je dala odgovor na tužbu Upravnom sudu u Zagrebu u upravnome sporu radi razrješenja te je dala i ovlast za zastupanje u postupku pred navedenim sudom. Vlada je informirana o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj.

Usvojen je pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2018. godinu.

Na kraju sjednice, Vlada je Zdravka Lovrića imenovala članom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao predstavnika Hrvatskoga zavoda za toksikologiju i antidoping.

Pisane vijesti