Predsjednik Vlade u Essenu govorio o putu Hrvatske u Europsku uniju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_u_essenu_govorio_o_putu_hrvatske_u_europsku_uniju.jpg

ESSEN, 27. studenog 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader održao je u četvrtak u Essenu predavanje na temu "Hrvatska na putu u Europu - zašto je to za Europu dobro" te se još jednom zahvalio Njemačkoj na dosadašnjoj podršci na putu ka europskim integracijama.

"Zahvalan sam njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i njemačkom ministru vanjskih poslova Frank-Walteru Steinmeieru za njihovo zalaganje za primitak Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Sanader na predavanju koje je organizirao Politički forum Ruhr.

Predsjednica parlamenta Sjeverne - Rajne Vestfalije Regina van Dinther zahvalila se hrvatskom premijeru na dolasku u Essen te je izrazila uvjerenost da će Hrvatska u najskorije vrijeme postati članicom Europske unije.

"Hrvatska pripada Europi i to je vidljivo i iz njezine povijesti i iz njezine sadašnjosti", rekla je van Dinther.

Sanader je pred oko 1500 uzvanika ukazao na to da ulazak Hrvatske u EU nije samo formalna stvar ulaska u neku zajednicu nego da taj događaj za Hrvatsku i njezine građane ima povijesno značenje.

"Hrvatsko povijesno spada u Europu", rekao je Sanader. On je ustvrdio da će neprihvaćanje Lisabonskog sporazuma od strane Irske čime je blokiran proces proširenja biti prevladano.

"Mi se kao Europljani moramo prisjetiti kakve smo sve prepreke prebrodili u prošlosti i ja sam siguran da postoji još mnogo potencijala i kreativnosti za prevladavanje trenutnih probleme s kojima se Europe suočava", rekao je Sanader.

"Hrvatska će profitirati od Europske unije ali će Europska unija isto tako profitirati i od Hrvatske", rekao je hrvatski premijer. On je ukazao na to da su ulaganja zapadnih tvrtki u novim članicama EU-a osigurale i mnoga radna mjesta i u starim članicama.

On je pritom ukazao i na ulaganje u hrvatske medije medijskog koncerna WAZ iz Essena čiji je direktor Bodo Hombach, potpredsjednik organizatora predavanja Političkog foruma Ruhr i bivši koordinator Pakta za jugoistočnu Europu te bivši šef ureda kancelara Gerharda Schroedera.

Hrvatski premijer je još jednom istaknuo ulogu Hrvatske kao mosta izmedju Europske unije i zemalja u regiji te ustvrdio da su odnosi medju dvije najveće zemlje u regiji dobri i da će Hrvatska učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi odnosi između Zagreba i Beograda bili dobrosusjedski.

"Ja sam spreman ponovno otputovati u Beograd kako bih razjasnio novonastale probleme i kako bi to skinuli s dnevnog reda", rekao je Sanader ukazujući na napetosti između Hrvatske i Srbije glede hrvatskog priznanja Kosova te pokretanja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde.

"Hrvatska ulaskom u Europsku uniju sigurno neće okrenuti leđa svom susjedstvu. To nije u našem nacionalnom interesu nego je naš interes da sve zemlje u regiji prosperiraju i da ako to žele jednog dana postanu članicama Europske unije", rekao je hrvatski premijer.

On je pred istaknutim predstavnicima političkog i gospodarskog života Ruhrske oblasti i Sjeverne-Rajne Vestfalije koje predstavlja jednu od najjačih gopodarskih regije na svijetu isto tako pozvao i na pojačane investicije u Hrvatsku.



Pisane vijesti