Predsjednik Vlade u Golubiću posjetio naselje izbjeglih Hrvata iz BiH

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader posjetio je danas poslijepodne Golubić kod Knina, u kojemu se gradi naselje za 122 obitelji Hrvata izbjeglih iz Bosne i Hercegovine koji će napustiti privatnu imovinu povratnika u Kninu i njegovoj okolici.

GOLUBIĆ,5. kolovoza 2005.(Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader posjetio je danas poslijepodne Golubić kod Knina, u kojemu se gradi naselje za 122 obitelji Hrvata izbjeglih iz Bosne i Hercegovine koji će napustiti privatnu imovinu povratnika u Kninu i njegovoj okolici.

Izgradnja tog naselja počela je u lipnju prošle godine. Dovršeno je 66 kuća u koje su se obitelji već uselile, neke u svibnju i lipnju ove godine, a 24 kuće su pri završetku.

Hrvati kuće grade sami na državnom zemljištu, a materijal im je osigurala Vlada, to jest Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, koje je, zajedno s gradom Kninom, financiralo i izgradnju infrastrukture. Projekt je vrijedan 32,8 milijuna kuna.

Stanovnici novog naselja, unatoč jakom vjetru, kišici i hladnoći, u dobrom su raspoloženju dočekali premijera Sanadera, u pratnji predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, ministara i vojnog ordinarija Jurja Jezerinca.

Kada budu dovršene sve kuće, u njima će živjeti 518 osoba, među kojima 218-ero djece, od kojih je 151 mlađe od 12 godina. Budući da djeca osnovnu i srednju školu pohađaju u Kninu, premijer Sanader najavio je da će vrlo brzo biti ostvareno još jedno obećanje - gradnja osnovne škole i crkve.

Istaknuo je da je potrebno učiniti sve kako Hrvati odatle ne bi odlazili, a s tim je ciljem, kako je rekao, i radi njih u Golubiću, danas u Kninu otvoreno i Veleučilište.

Na to nas, dodao je, obvezuju brojne žrtve hrvatskog naroda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zahvaljujući kojima i možemo slaviti današnji veliki dan hrvatske povijesti - 10. obljetnicu veličanstvene osloboditeljske akcije Oluje.

Imate punu potporu i Vlade i Sabora, poručio je Sanader te posebice zahvalio saborskoj zastupnici Gordani Turić, koja je bila glavni pokretač projekta u Golubiću, čime je, s druge strane, omogućila i vlasnicima stanova i kuća u kojima su do jučer živjeli izbjegli Hrvati iz BiH da im se vrati imovina.

"Svim povratnicima vratit će se njihovo, a nijedan Hrvat neće na ulicu", zaključio je premijer.

Do sada se u Knin vratilo 12.323 povratnika, od kojih 9423 Srba. Na povratak na kninsko područje čeka još 610 izbjeglica koje borave u SiCG te BiH. U Kninu su još zauzete 62 kuće, ali je i povrat te imovine u završnoj fazi jer se dosadašnji korisnici iz njih sele u Golubić i ostala mjesta na kojima se grade ili su izgrađena slična naselja.



Pisane vijesti