Predsjednik Vlade u Gospiću otvorio urede Hitro.hr i HBOR-a

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Gospiću urede servisa Hitro.hr i Hrvatske banke za obnovu i razvitak te novu zgradu Hrvatskih šuma.

GOSPIĆ, 22. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Gospiću urede servisa Hitro.hr i Hrvatske banke za obnovu i razvitak te novu zgradu Hrvatskih šuma.

Premijer Sanader prigodom otvaranja Ureda Hitro.hr i HBOR-a istaknuo je opredijeljenost Vlade za uklanjanje birokratskih prepreka u poslovanju.

Premijer je izrazio zadovoljstvo gospodarskim oporavkom Like te najavio otvaranje veleučilišta u Gospiću koje bi trebalo početi s radom naredne akademske godine.

Otvaranjem ureda Hitro.hr Gospić je, nakon Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Vukovara i Dubrovnika, postao sedmi grad čijim će građanima na raspolaganju biti usluge toga Vladina servisa za bržu komunikaciju s tijelima državne uprave.

Servis je počeo s radom u svibnju, a riječ je o operacionalizaciji projekta One Stop Shop, koji građanima i poduzetnicima olakšava obavljanje upravnih i administrativnih postupaka te im omogućuje brži i jednostavniji pristup informacijama i komunikaciji s tijelima državne uprave.

Po riječima predsjednika Uprave Financijske agencije (FINA) Zorana Maksića, do danas je u uredima Hitro.hr otvoreno više od 900 tvrtki ili obrta, a do kraja godine očekuje se njih tisuću.

Uz otvaranje tvrtki ili obrta, servis Hitro.hr nudi i on line uslugu e-Regos, preko koje su već obavljene prve elektroničke prijave RS obrasca, te uslugu e-Katastra preko koje je uvid u podatke već zatražilo više od 400.000 ljudi.

Sljedeći ured servisa Hitro.hr, kako je najavljeno, trebao bi do kraja godine biti otvoren u Bjelovaru.

Predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev je istaknuo kako je ta banka dosad odobrila oko pola milijarde kuna kredita poduzetnicima s područjima Ličko-senjske županije, većinom malom i srednjem poduzetništvu.

Po njegovim riječima, otvaranje ureda HBOR-a u Gospiću trebalo bi pridonijeti još snažnijem gospodarskom i poduzetničkom uzletu Like.

Novi ured HBOR-a u Gospiću četvrti je područni ured te banke, nakon pulskog, osječkog i splitskoga.

Nova zgrada Hrvatskih šuma u Gospiću, koja je danas također otvorena, objedinjuje na jednom mjestu sve šumarske službe, a Hrvatske šume su u proteklih godina za njegu gradnju i opremanje investirale deset milijuna kuna.

Nakon otvaranja zgrade Hrvatskih šuma premijer Sanader je obišao rodnu kuću znanstvenika Nikole Tesle u Smiljanu te kuću hrvatskog političara Ante Starčevića u Velikom Žitniku.



Pisane vijesti