​Predsjednik Vlade u HNK na obilježavanju 100 godina islama u RH: Ponosan sam na naše bogatstvo različitosti

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/27 travnja/H20160427000740.jpg

Nakon što je sudjelovao na obilježavanju 100. obljetnice pravnog i institucionaliziranog islama u Republici Hrvatskoj, koja je jutros održana u Saboru, predsjednik Vlade Tihomir Orešković sudjelovao je, u Hrvatskom narodnom kazalištu, i na svečanosti obilježavanja 100 godina islama u Republici Hrvatskoj. 

I u ovoj prigodi čestitavši Islamskoj zajednici, na čelu s Muftijom Hasanovićem, veliku obljetnicu, izrazio je nadu da će se vrlo dobra suradnja nastaviti i dalje. 
„Jako cijenimo što naša Islamska zajednica promiče pristup potpune integracije muslimana u hrvatsko društvo, a posebno sam ponosan na to bogatstvo različitosti. U našoj novijoj povijesti su mnogi muslimani imali istaknute uloge u izgradnji moderne hrvatske države. Htio bih posebno istaknuti da je tijekom Domovinskog rata veliki broj muslimana položio svoje živote u obrani Hrvatske. Njihovu žrtvu nećemo zaboraviti“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Orešković naglasio je da je za odlične odnose i suradnju Republike Hrvatske i Islamske zajednice uvelike zaslužan Ševko efendija Omerbašić, koji je bio glavni muftija pune 24 godine i predano radio na promicanju dobrih međureligijskih odnosa. Zahvalio je njemu, ali i svima koji su radili na boljem razumijevanju među našim građanima.

Premijer je dodao da je svjestan da je pred nama još mnogo izazova i predrasuda protiv kojih se moramo boriti, ističući da se možemo čvrsto osloniti na iskustvo stečeno zadnjih 100 godina. 

„Kad je Hrvatska pristupila kao nova članica Europske unije, govorilo se kako ima puno toga za ponuditi Europi. I to je zaista istina. Mi možemo ponuditi primjer kako kvalitetno urediti odnose države I Islamske zajednice. Danas možemo potvrditi da zasigurno možemo biti ponosni na svoj miroljubivi i velikodušni pristup prema svim vjerskim zajednicama. Treba uvijek naglašavati što nas povezuje, a ne razdvaja i imati jedan ljudski pristup za koji ću se uvijek zalagati“, zaključio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Foto: Hina 

 

Pisane vijesti