Predsjednik Vlade u Hrvatskom saboru: Objedinjavanje ministarstava za učinkovitije priključenje EU

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru izjavio da je predloženo objedinjavanje ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija u cilju učinkovitijeg obavljanja svih aktivnosti vezanih uz priključenje Hrvatske Europskoj uniji.

ZAGREB,16. veljače (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru izjavio da je predloženo objedinjavanje ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija u cilju učinkovitijeg obavljanja svih aktivnosti vezanih uz priključenje Hrvatske Europskoj uniji.

Predstavljajući pred zastupnicima prijedlog izmjena zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, kojim se predviđa osnivanje jedinstvenog ministarstva, premijer Sanader je kazao da je praksa često pokazala preklapanje poslova dvaju ministarstava.

"Željeli smo, s jedne strane, izbjeći taj duplicitet koji se pokazao u praksi jer su ministri često radili isti posao", rekao je premijer.

Naglasio je da će buduće ministarstvo, prihvati li ga Sabor, zadržati aktivnosti Ministarstva europskih integracija oko koordinacije s Europskom komisijom i usklađivanja hrvatskih propisa s onima u EU, te djelovanje prema javnosti i isticanju prednosti ulaska u EU.

"Na ovaj će način Vlada biti učinkovitija, mobilnija i homogenija", rekao je premijer, izvijestivši da je prijedlog osnivanja jedinstvenog ministarstva dobio potporu Europske komisije.

Predloženim zakonskim izmjenama predviđa se i osnivanje Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost, te državnih zavoda za akreditaciju i normatizaciju.



Pisane vijesti