Predsjednik Vlade u IISS-u: Hrvatska dokaz da su reforme u regiji moguće

Hrvatska je postala dokaz da su reforme u regiji moguće i uzor je svim drugim susjednim zemljama, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader, u govoru "Hrvatska - 28. članica EU" koji je održao u londonskom Međunarodnom institutu za strateške odnose (IISS).

LONDON, 18. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatska je postala dokaz da su reforme u regiji moguće i uzor je svim drugim susjednim zemljama, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader, u govoru "Hrvatska - 28. članica EU" koji je održao u londonskom Međunarodnom institutu za strateške odnose (IISS).

Govorom pred članovima IISS-a predsjednik hrvatske Vlade završio je prvi dan dvodnevnog službenog posjeta Velikoj Britaniji tijekom kojega se sastao s britanskim premijerom Tonyem Blairom i poslovnim ljudima u londonskom poslovnom središtu Cityju.

Sanader je u govoru članove IISS-a upoznao s temeljnim značajkama aktualnoga hrvatskog političkoga i gospodarskog trenutka.

Rekao je kako postignuti rezultati nisu došli slučajno, već se puno radilo kako bi se ostvario napredak.

"Uvjeren sam da će formalnosti za punopravno članstvo Hrvatske u Uniji uskoro biti ispunjene", istaknuo je Sanader, izrazivši nadu kako EU treba Hrvatsku zbog njezine važne uloge u stabilizaciji regije.

Hrvatska je po osobinama vrlo slična zemljama koje su ušle u EU prije dvije godine, ocijenio je premijer, i upoznao nazočne s gospodarskim i socijalnim pokazateljima hrvatske politike.

Stabilizaciju regije ocijenio je ključnim ostvarenjem i izrazio uvjerenje kako će proces za suradnju u jugoistočnoj Europi, kojim Hrvatska trenutačno predsjedava, uskoro zamijeniti Pakt o stabilnosti, koji je ispunio svoju ulogu.

Odgovarajući na pitanja Sanader je kazao kako za Kosovo treba naći optimalno rješenje u kojem će se prije svega, osigurati zaštita manjinskih prava prema najvišim standardima, a u svakom rješenju, ustvrdio je Sanader, mora biti uključen Beograd, kako se ne bi destabilizirala Srbija i preko nje cijela regija.

Na upit o tome, hoće li Hrvatska pomoći Srbiji oko provedbe nedavno predstavljenoga Akcijskog plana za punu suradnju s Haškim sudom, Sanader je odgovorio da će Hrvatska koliko god može pridonijeti uhićenju Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

"Želim istaknuti da oko pitanja pune suradnje s ICTY-jem za Srbiju ne može biti nikakvih popusta. Hrvatska je to prošla i tek kad je ispunila i posljednji uvjet za punu suradnju otvorila su joj se europska vrata", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je najavio da će o provedbi Akcijskog plana u petak u Srbiji razgovarati s tamošnjim premijerom Vojislavom Koštunicom, a otkrio je i kako je hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić u stalnom kontaktu s kolegom u Srbiji.

"Hrvatska će pomoći koliko god može u ostvarenju plana koji predviđa uhićenje Mladića i Karadžića, kako bi se oni konačno našli u Haagu i suočili s optužnicama za počinjena zlodjela", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer službeni posjet Velikoj Britaniji završava u srijedu posjetom i razgovorom s dužnosnicima središnje banke - Bank of England.



Pisane vijesti