Zajednička press konferencija Tonya Blaira i dr. sc. Ive Sanadera

Zasluge Hrvatske na ostvarivanju punopravnog članstva u Europskoj uniji vrlo su jasne, rekao je Tony Blair. Nakon razgovora s hrvatskim premijerom dr. sc. Ivom Sanaderom, britanski premijer je rekao da se Velika Britanije raduje hrvatskom pridruživanju EU.

Zasluge Hrvatske na ostvarivanju punopravnog članstva u Europskoj uniji vrlo su jasne, rekao je Tony Blair. Nakon razgovora s hrvatskim premijerom dr. sc. Ivom Sanaderom, britanski premijer je rekao da se Velika Britanije raduje hrvatskom pridruživanju EU. Pregovori o hrvatskom članstvu počeli su za vrijeme britanskog predsjedanja prošle godine i dvije zemlje imaju «vrlo čvrste odnose» rekao je premijer Blair. «Britanija želi Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije, a jedino je pitanje ispunjenje kriterija – ispunite kriterije i ući ćete, a to vrijedi kako za Hrvatsku tako i za bilo koju drugu zemlju.» «Rekao bih kako je jasno prema promjenama koje su se dogodile u Hrvatskoj posljednjih par godina kako je vodstvo odlučno da to učini».

Zajednička press konferencija Tonya Blaira i dr. sc. Ive Sanadera

18. 7. 2006.

Zasluge Hrvatske na ostvarivanju punopravnog članstva u Europskoj uniji «vrlo su jasne», rekao je Tony Blair nakon sastanka s premijerom dr. sc. Ivom Sanaderom. Premijer Blair također je govorio novinarima o krizi na Bliskom istoku.

Tony Blair:

Dobro jutro. Apsolutno sam oduševljen što mogu pozdraviti Ivu danas ovdje i da mogu reći kako sam jako zadovoljan sa stanjem odnosa između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva. Sada su to uistinu čvrsti odnosi. Bili smo počašćeni što smo predsjedali Europskom unijom u vrijeme kada je Hrvatska počela svoje pretpristupne pregovore, koji napreduju dobro. Mislim da je dobro što su pregovori o poglavlju znanosti i tehnologije već zatvoreni. Želim odati priznanje Vašem vodstvu na ogromnim koracima unaprijed koji ste nedavno napravili u Hrvatskoj.

Radujem se vremenu u kojem će Hrvatska postati članicom EU i NATO-a, što mi podržavamo. Naravno, kriteriji za Europsku uniju moraju se ispuniti, ali znam kako poduzimate sve potrebne napore da biste to učinili. Ovo je vrlo važno vrijeme za Vašu zemlju, ali mislim da činjenica da ste bili u stanju napraviti takve promjene koje će rezultirati članstvom u Europskoj uniji zaslužuje svakako odavanje priznanja Vašem vodstvu Ivo. Zahvaljujem Vam što ste došli danas, to mi je veliko zadovoljstvo jer mislim da je to prvi put…

Ivo Sanader:

Da, prvi put da se službeno sastaju britanski i hrvatski premijer.

Tony Blair:

Je li tako? Dobro, znači, prvi put se sastaju dva premijera službeno ovdje ili u Zagrebu, pa je to prema tome povijesni trenutak za nas obojicu. Hvala Vam što ste došli.

Ivo Sanader:

Hvala Vama premijeru, dragi Tony, na Vašem gostoprimstvu i na Vašem stajalištu koje je uvijek snažno zagovaralo proširenje Europske unije, posebno što ste uvijek podržavali Hrvatsku, mene, moju Vladu, kako bismo ostvarili sve kriterije i započeli pretpristupne pregovore. Sjećam se da smo se sreli prvi put na svečanosti potpisivanja Ugovora o Ustavu u Rimu, gdje ste me ohrabrivali da odradim svoj posao i rekli mi kako će sve biti u redu vezano uz pregovore Hrvatske i EU. Učinili smo to i vrlo sam zahvalan Vama osobno i Vašoj vladi za potporu.

Ujedinjeno Kraljevstvo jedna je od vodećih zemalja koje zagovaraju proširenje Europske unije, uključujući i Hrvatsku. Također sam Vam zahvalan na podršci našim aktivnostima u regiji, jer Hrvatska neće zaboraviti svoju regiju ulaskom u Europsku uniju i postajući članicom iz regije. Bit ćemo vrlo aktivni, i jesmo vrlo aktivni, dijelimo ovaj proces u suradnji s jugoistočnom Europom godinu dana i vjerujemo da sve zemlje jugoistočne Europe imaju budućnost kao članice Europske unije.

Naši bilateralni odnosi su vrlo dobri. Pozvao sam premijera Blaira u službeni posjet Hrvatskoj kad nađe vremena, i ponavljam kako se radujem uskoj suradnji s Vama u procesu pregovora s ciljem punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u. Znamo da sastanak na vrhu u Rigi neće biti sastanak povećanja članica, ali očekujemo ohrabrenje Hrvatskoj za buduće članstvo u NATO-u. Puno Vam hvala Tony.

Pitanje:

Premijeru, mogu li Vas pitati o Bliskom istoku. Tisuće Britanaca je u Libanonu i sada su vrlo zabrinuti za svoju sigurnost i žele izaći. S obzirom da su Francuzi već evakuirali oko 1000 svojih ljudi, niste li trebali ranije nešto poduzeti kako bi te ljude izveli iz zemlje i kad će se to dogoditi?

Tony Blair:

Reagirali smo što smo brže mogli. Izveli smo iz Libanona prvih 60 ljudi. To je bilo jučer. Prvi brod dolazi danas, tako da sada možemo izvesti puno veći broj ljudi. Sada imamo 6 brodova u regiji, imamo brzi tim za evakuaciju u Beirutu, učinit ćemo sve u našoj moći da ljude izvedemo iz Libanona što je brže moguće. Ovo je bila velika logistička operacija i morali smo pojačati snage na Cipru i drugdje gdje će ljudi biti prevezeni. Ali uvjeravam Vas da smo poduzeli sve kako bi se evakuacija desila što je prije moguće.

Pitanje:

Hoćete li Vi ići na Bliski istok?

Tony Blair:

Dopustite mi da Vam nešto objasnim. Ako želimo popraviti tu situaciju, jedini je način da stvorimo uvjete u kojem će prestanak neprijateljstava biti moguć. Svi žele da se zaustave odmah, naravno, vidite kakve su tragične posljedice po ljudske živote. To je strašna i opasna situacija za cijelu regiju i za cijeli svijet. Ali ukoliko ne bude procesa pregovora, nećemo biti u stanju prekinuti neprijateljstva, dakle pitanje je kako učiniti da se to dogodi, a o tome razgovaram, kao što možete vidjeti, s našim bliskim saveznicima.

Pitanje:

Zanima me što mislite koliko brzo Hrvatska može napredovati u Europskoj uniji, imajući na umu da je kontinentalna Europa umorna od proširenja a da je Ujedinjeno Kraljevstvo usredotočeno prvenstveno na Tursku. Jeste li o tome razgovarali s hrvatskim premijerom?

Tony Blair:

Naravno da smo o tome razgovarali u detalje. Ali dozvolite mi da nešto pojasnim, uopće nema političke blokade za ulazak Hrvatske. Ta je politička odluka donesena. Europa želi Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije. Britanija želi Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije. Jedino pitanje je ostvarivanje kriterija – ostvarite kriterije i ulazite. Taj je proces isti za Hrvatsku ili bilo koju drugu zemlju. Želim reći da je vrlo jasno prema promjenama koje su postignute u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina da je odlučnost i vodstvo tu da se to napravi. Nema smisla nagađati o datumima trenutno, ali čim se kriteriji ispune Hrvatska bi trebala ući u EU i svakako neće biti političkih blokada, niti će Hrvatska morati čekati druge zemlje da dostignu njezin stupanj. Ne, svaka zemlja tretirat će se prema vlastitim zaslugama, zasluge Hrvatske vrlo su jasne i želim Vam svako dobro u nastojanjima da se kriteriji ispune.

izvor: http://www.pm.gov.uk/output/Page9867.asp



Pisane vijesti