​Predsjednik Vlade u Istri: Želimo aktivirati državnu imovinu, komercijalizirati je i učiniti društveno korisnom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je danas u odgovorima na pitanja novinara da nadležna ministarstva financija i gospodarstva traže najbolja rješenja kako bi pomogla Zvečevu, važnoj tvrtki u Požeško-slavonskoj županiji.
 
Što se tiče predstojećeg puta u Srbiju izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, premijer Plenković kazao je da izvanredni povjerenik ima zadaću brinuti o svim kompanijama koje su u sustavu koncerna Agrokor. Poručio je kako je dobro da izvanredni povjerenik vidi kakva je situacija u kompanijama koje djeluju na teritoriju Srbije. Ponovio je da za restrukturiranje kompanije treba vremena.
 
Osvrnuo se i na peticiju Ivana Đikića i aferu s plagiranjem ministra obrazovanja Pave Barišića.
 
"Važno je da je način na koji ja vodim Vladu u skladu s europskim duhom. Inicijativu sam već dovoljno komentirao. Barišić je dobio povjerenje u Hrvatskom saboru i normalno radi svoj posao. Bavi se onim što je bitno, a to je budućnost mladih, znanost, odgoj i obrazovanje", kazao je.
 
Tijekom posjeta Puli, predsjednika Vlade Plenkovića novinari su pitali i o sudbini poluotoka Muzila.
 
Naglasivši da su Pula i Istra važne za razvoj ovoga dijela Hrvatske, kazao je da bi rješavanje sada već dugotrajnog pitanja Muzila pridonijelo kvaliteti života u Puli – uz veće otvaranje grada prema moru, rješavanje prometne infrastrukture, nastavak radova vezanih uz Opću bolnicu, rješavanje palijativne skrbi te povezivanje gradske, županijske i nacionalne razine.
 
Naglasio je da s gradonačelnikom Pule ima stalni dijalog  o pitanjima vezanim uz razvoj Pule i Istre.
 
„Za razliku od ranije solucije s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom,  mi smo osnovali posebno ministarstvo za brigu o državnoj imovini. Konstatirali smo da je tu jedan od najvećih problema nadležnost, kao i sporovi između lokalnih jedinica i središnje razine vlasti“, rekao je Plenković.
 
Dodao je da se nerijetko radi o imovini koja je nekad bila vojna te da je potrebna kvalitetna koordinacija između DORH-a, ministarstva i jedinica lokalne samouprave.
 
,,Vlada želi aktivirati tu imovinu i komercijalizirati je kako bi postala društveno korisnom, kad se jednom riješi njezino vlasništvo", zaključio je Plenković.
 
U Rijeci su novinari zamolili  predsjednika Vlade da komentira poruke političara iz Mosta da hrvatskom politikom stvarno upravljaju bivši premijeri Valentić i Gregurić.
 
''Vidim da kolege iz Mosta i političari iz Mosta u zadnja dva tjedna izgovaraju stvarno svašta. Nadam se da, kao dosta korektni ljudi, s kojima smo surađivali u Vladi i Hrvatskome saboru, ne misle baš sve što izgovaraju.  Spinovi da postoje neki gremiji koji lobiraju kod mene, HDZ-a  i ministara, apsurdni su i netočni. To je na rubu pameti. Ne znam tko bi osim njih i pisaca tih njihovih soundbitea tako nešto mogao povjerovati“, kazao je.
 
Predsjednik Vlade Plenković također je dodatno pojasnio svoj stav o angažiranju revizorske kuće PricewaterhouseCoopers.  Kazao je da je  tvrtka PWC angažirana nakon aktivacije zakona da bi obavila kompletnu reviziju poslovanja i financijskih knjiga te da to nema veze s nekadašnjim angažmanom oko kupnje Mercatora. „Što je poanta restrukturiranja? Da ga rade u reputacijskom smislu oni koji kada stave potpis, iza njega stoje. Zato je tu PricewaterhouseCoopers“, zaključio je.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave