Predsjednik Vlade u Mostaru: Republika Hrvatska je partner i prijatelj Bosne i Hercegovine

Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/5 prosinca/IMG_2559.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je danas u Mostaru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora i predstavnicima braniteljskih udruga o odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini. 

„Moja prva i ključna poruka je da je Republika Hrvatska partner i prijatelj Bosne i Hercegovine“, poručio je predsjednik Vlade Plenković. 

Naglasio je kako to dokazuje intenzitet aktivnosti i odnosa u godinu dana mandata njegove Vlade, od bilateralnih posjeta, održane zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, stalnog povećanja gospodarske razmjene, do međusobnih ulaganja i ukupnog angažiranja na svim područjima suradnje, a osobito snažna i čvrsta potpora Hrvatske na europskom putu Bosne i Hercegovine. Predsjednik Vlade dodao je da je ovaj posjet hrvatskog izaslanstva Bosni i Hercegovini došao i u kontekstu presude Haaškoga suda od prošloga tjedna.

„Želim vrlo jasno izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama i zbog kaznenih djela i zločina koji su navedeni u toj presudi, a isto tako i zbog svih drugih zločina koji su se dogodili na teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući i one prema pripadnicima hrvatskoga naroda“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Kazao je kako u izbornoj godini za Bosnu i Hercegovinu sve hrvatske političke stranke u BiH trebaju pokazati jedinstvo i koheziju kako bi se pripremile za izborne izazove za nova predstavnička tijela institucija u BiH.

„Republika Hrvatska želi da Hrvati u Bosni i Hercegovini, zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima, budu ravnopravni u punom smislu te riječi i učinit ćemo sve napore, u dijalogu i kroz naše mogućnosti, da to zaista tako i bude“, poručio je. 

Napomenuo je da Hrvatska želi pomoći Bosni i Hercegovini, okrenuti se budućnosti i voditi računa o tome da opstojnost hrvatskoga naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske državne politike, ali u kontekstu ukupnih odnosa između dvije zemlje. Dodao je da su, na tome tragu, sve aktivnosti koje Hrvatska poduzima konkretne, konzistentne i usmjerene ka poboljšanju odnosa, što je njena uloga  kao članice EU i NATO-a. 

„Solidarnost i potpora Hrvata koji žive bilo u Bosni i Hercegovini bilo u Hrvatskoj je čvrsta i jasna i takvu politiku ćemo kontinuirano voditi“, rekao je Plenković. 

Predsjednik Vlade osvrnuo se na pojedina tumačenja reakcije Vlade Republike Hrvatske na presudu Haaškog suda šestorici Hrvata iz BiH, koja ne odgovaraju činjenicama. Podsjetio je da je Hrvatska članica Ujedinjenih naroda i jedna od onih zemalja koja je predlagala uspostavu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju te stoga nema dilema o tome prihvaća li se presuda. 

,,Međutim, isto tako s aspekta zemlje koja je tri puta u okviru ovoga procesa, 2006., 2016. i 2017. legitimnim pravnim putem nastojala dobiti status prijatelja suda kako bismo pojasnili određene pravne aspekte koji se odnose na određene kvalifikacije u prvostupanjskoj presudi, a govorimo o tzv. udruženom zločinačkom pothvatu, u tom kontekstu možemo reći da nismo zadovoljni što taj status nismo dobili i što se argumenti koje smo htjeli iznijeti nisu mogli niti čuti na odgovarajući način“, pojasnio je. 

Vrlo je važnim istaknuo odgovor Žalbenoga vijeća iz 2016. u kojem je Hrvatska dobila  jasnu poruku da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sud koji sudi državama, već je to sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca. 

„U odgovoru na taj naš zahtjev stoji jasno od strane samoga Suda da nije utvrđena nikakva odgovornost dužnosnika tadašnjega vrha Republike Hrvatske“, naglasio je predsjednik Vlade. 

Poručio je da je stav Hrvatske o presudi vrlo jasan – presuda se poštuje, Hrvatska nije zadovoljna određenim dijelom presude za koji je pokušala legitimnim pravnim putem iskazati svoj stav, što joj u tri navrata nije uspjelo. 

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine zahvalio je nakon sastanka predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na još jednom posjetu Bosni i Hercegovini i prilici da branitelji i predsjednici stranaka koji čine Hrvatski narodni sabor razgovaraju s njime,  dotičući sve aktualne teme, a osobito presudu Haškoga suda u slučaju „šestorice“.

„Uvjeren sam da su ovi razgovori veliko ohrabrenje svima nama u Bosni i Hercegovini da ne trebamo izgubiti vjeru, da moramo tražiti načine kako preživjeti i kako graditi svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, a  istodobno zadržati i učvrstiti poziciju potpuno jednakopravnog, konstitutivnog, suverenog naroda u Bosni i Hercegovini,“ kazao je Čović.  

Napomenuo je da se kroz sinoćnje i današnje razgovore mogla iščitati puna potpora aktualne vlasti u Republici Hrvatskoj hrvatskome narodu.  

„Mislim da smo već jednim dijelom uspjeli u tome da ne nasjednemo na mnoštvo provokacija  kojima su zadnjih nekoliko dana zasuti i elektronički mediji i medijski prostor uopće, a osobito društvene mreže u Bosni i Hercegovini“, nastavio je Čović. „To je rat u pravom smislu riječi. Ono što nama danas treba je mir na ovom prostoru, ohrabrenje svima koji zbog ovakvih presuda mogu biti dovedeni u napast da ponovno otvore mržnju između naroda. Treba na svaki mogući način spriječiti eskaliranje negativne atmosfere, klime koja nas vraća u povijest koja je doista bila takva da nitko ne želi da se na bilo koji način, bilo kome u svijetu, a ne samo ovdje, ponovi.“

Dodao je da su svi predsjednici stranaka  pokazali  jasno opredjeljenje da Hrvatski narodni sabor dobije još više na težini i pokaže zajedništvo u Bosni i Hercegovini. 

„Kad je u pitanju skora budućnost, jer više smo pričali o budućnosti nego o prošlosti na ovom sastanku, da vidimo kako se nositi s izbornim zakonom, čitavim tim procesom naše ustavne jednakopravnosti, da ne zaustavimo druge procese kad su u pitanju europske i sve druge integracije, ali i osnažimo gospodarsko i svako drugo jačanje prostora u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti iz Bosne i Hercegovine. U tom smislu, mi smo i do sada, a tu moram iskreno zahvaliti gospodinu Plenkoviću, imali potpunu potporu ove Vlade Republike Hrvatske. Siguran sam da ćemo je imati i ubuduće, s time da jednostavno moramo znati što cijeniti od europskih vrijednosti, koji standard ponašanja, a što s druge strane učiniti da zaštitimo svoj narod“, izjavio je Dragan Čović. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković