Predsjednik Vlade u Osijeku: Vlada Republike Hrvatske čvrsto stala uz Slavoniju

Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/1 prosinca/IMG_6474.JPG

Na konferenciji za medije održanoj po završetku današnje sjednice Vlade u Osijeku, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je prošle godine na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera održana prva sjednica Savjeta Vlade za Slavoniju, Baranju i Srijem, a danas su na istom mjestu svjedočili potpisivanju brojnih ugovora između različitih gradova i općina i lokalnih agencija i tijela središnjih razina vlasti u ukupnom iznosu od preko dvije milijarde kuna. 

"Vlada Republike Hrvatske čvrsto je stala uz Slavoniju. To je ključna poruka današnje sjednice, ključna poruka programa naše Vlade. To smo prepoznali još u izbornoj kampanji i zato smo u Hotelu Osijek prošle godine prije parlamentarnih izbora rekli da će Slavonija biti prioritet Vlade. To nije deklaratorno određenje, to je vrlo konkretno određenje koje se vidi u našim djelima, projektima, odlukama financijskog karaktera“, istaknuo je predsjednik Vlade, dodavši da je danas više od dvadesetak točaka posvećeno Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Osijeku, što jasno govori o želji za unapređenjem prometne i komunalne infrastrukture, pitanja okoliša, zaštite gospodarstva, poduzetnika, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te drugih tema iz područja kulture, znanosti i obrazovanja.


„Vlada će nastaviti s ovom politikom“, rekao je predsjednik Vlade, najavivši idući sastanak Savjeta u Virovitičko-podravskoj županiji, u Virovitici, u vrijeme održavanja sajma Viroexpo.

Napomenuo je da su mjere koje Vlada poduzima, a u nadležnosti su Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, usmjerene ka teže zapošljivim skupinama, bilo da je riječ o osobama koje su dugotrajno nezaposlene, o ženama zrelije dobi, o mladima ili osobama s invaliditetom.

„Pokazujemo da nam je važan ostanak ljudi u Slavoniji i demografska revitalizacija, a bez radnih mjesta to će  biti teže ostvariti“, kazao je premijer. Istaknuo je činjenicu da su danas sa sjednice Vlade u proceduru upućene i izmjene Zakona o regionalnom razvoju i strateškom planiranju - paket zakona koji će unaprijediti smanjivanje nejednakosti u svim krajevima Hrvatske. Predsjednik Vlade Plenković izrazio je žaljenje što su četiri slavonske županije, osim Osječko-baranjske, među posljednjima po stupnju razvijenosti u Hrvatskoj. „Stoga naš fokus i pravično i pravedno, i svjesno i namjerno ide prema onom dijelu Hrvatske koji treba dodatnu potporu“, zaključio je. Dodao je da od svih ministara očekuje intenzivan nastavak  rada na boljitku istoka Hrvatske, na boljitku Slavonije, Baranje, Srijema i Podravine.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, zahvalili su Vladi -  predsjedniku Vlade i ministrima na dolasku, na odlukama koje su danas donesene te na potpisanim ugovorima.

Gradonačelnik Vrkić kazao je kako je danas u Osijek došlo oko 500 milijuna kuna za projekte koje će raditi domaći izvođači, što će svakako pokrenuti oporavak građevinarstva te otvaranje novih radnih mjesta. „Zahvaljujemo Vladi koja je pokazala spremnost podijeliti s nama probleme i poteškoće i pomoći da mi na istoku sustignemo korak s razvijenijim dijelovima Hrvatske. To ne bismo mogli bez sinergije i izvrsne suradnje Grada, Županije i Vlade“, zaključio je gradonačelnik Vrkić.

U prigodnom obraćanju župan Ivan Anušić  ponovio je iznimnu važnost sinergije Vlade, Županije, Osijeka i svih gradova i općina na području Osječko-baranjske županije, a današnji ugovori poruka su i podrška svima koji se trude razviti taj dio Hrvatske. „Započinje jedno novo razdoblje Osječko-baranjske županije, političke stabilnosti i razvoja Osječko-baranjske županije u gospodarskom, političkom, športskom, socijalnom, znanstvenom i svakom drugom pogledu i smislu“, rekao je župan, zahvalivši predsjedniku Vlade i svim ministrima na ulaganju u bolje sutra u Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj.



Pisane vijesti