Predsjednik Vlade u Parizu najavio nastavak ulaganja u infrastrukturne projekte

PARIZ, 20. veljače 2009. (Hina) Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader najavio je u petak u Parizu nakon sastanka s francuskim gospodarstvenicima da će Hrvatska nastaviti s infrastrukturnim projektima koji su posebno važni u kriznim vremenima.

"Nastavljamo s infrastrukturnim projektima koji su posebno važni u vremenima krize i svi koji misle drugačije varaju se. Pozvali smo francuske tvrtke da se u te projekte uključe", rekao je Sanader nakon sastanka u francuskoj udruzi poduzetnika (MEDEF) na kojem je sudjelovao velik broj francuskih i hrvatskih gospodarstvenika.

Predsjednik MEDEF-a Francois Perigot izjavio je nakon sastanka da suradnja između hrvatske i francuske poslovne zajednice postaje sve čvršća i da je Francuska postala treći investitor u Hrvatskoj.

Sanader je rekao da je cijeli niz francuskih tvrtki pokazao zanimanje za ulaganje u Hrvatskoj. "To je sigurno velika vijest. Postoji interes i danas smo razgovarali o nekoliko projekata vrlo zanimljivih za nas, primjerice o koncesiji zračne luke Zagreb ili o javno-privatnom partnerstvu za što su Francuzi zainteresirani", rekao je hrvatski premijer.

Sanader se usprotivio prijedlozima za rezanje plaća, mirovina i socijalnih davanja.

"Kod nas se vodi rasprava, koja je potpuno promašila cilj, o tome tko je što predložio. Otvoreno ću reći, mi smo imali sjednicu Ekonomskog vijeća na kojoj su izneseni različiti prijedlozi i na toj sjednici smo prihvatili 60 posto prijedloga radne skupine koja je na tome radila, a ono što nismo prihvatili i što nije dobro u ovoj situaciji jest smanjivanje plaća, mirovina, socijalnih troškova. Istodobno ta je radna skupina predlagala da se, primjerice, za godinu dana prolongira zabrana rada nedjeljom. Znači pozivaju ljude na potrošnju, a s druge bi strane rezali plaće i mirovine. To je kontradikcija na koju ne možemo pristati", rekao je Sanader.

Premijer je još jednom pozvao banke da u kriznim vremenima ne podižu kamate.

"Kada je riječ o bankama moram reći da su one proteklih godina izvanredno zarađivale i vrijeme je da, u vremenim krize, to što su dobro zaradili vrate građanima na kojima su zaradili.

"Protivim se i borit ću se svim instrumentima koji mi stoje na raspolaganju da banke ne dižu kamate, da se ne režu plaće, mirovine i socijalna davanja. Te prijedloge ne prihvaćam, a sve druge sugestije smo prihvatili", rekao je.



Pisane vijesti