Predsjednik Vlade u posjetu Konzumu d. d. i tvornici PIK Vrbovec

Slika predsjednik_vlade_u_posjetu_konzumu_d_d_i_tvornici_pik_vrbovec.jpg

VRBOVEC, 24. travanj 2009. (Hina) - Premijer Ivo Sanader otvorio je danas u Vrbovcu novu tvornicu PIK-a Vrbovec, vrijednu milijardu kuna.

Nova je tvornica smještena na lokaciji postojeće, a prostire se na više od 40 tisuća četvornih metara novog proizvodnog prostora.

S kapacitetom od 100 tisuća tona godišnje mesa i mesnih prerađevina jedna je od najvećih mesnih industrija u Europi, a u tehnološkom smislu u njoj su primijenjena sva najmodernija tehnološka dostignuća, uz potpuno automatsko vođenje proizvodnog procesa.

Otvaranjem te tvornice PIK Vrbovec, koji posluje u sastavu koncerna Agrokor, stvorio preduvjete za proizvodnju mesa i mesnih proizvoda po konkurentnim uvjetima kako na tržištu regije, tako i za potencijalni izvoz u EU.

Čestitajući koncernu Agrokor premijer Sanader je naglasio kako Vlada podupire svaku greenfield investiciju koja otvara nova radna mjesta i po kojoj se Hrvatska može mjeriti s EU.

Kazao je kako Vladu posebno raduje 20-ak Agrokorovih greenfield investicija koje donose trostruku dobit - otvaraju nova radna mjesta, podižu konkurentnost hrvatskog gospodarstva te uključuju i domaće izvođače radova.

Hrvatska treba ljude s vizijom, koji su i u kriznim vremenima spremni na avanturu poduzetništva, rekao je Sanader.

Sindikatima je poručio kako je Vlada za istinsko socijalno partnerstvo kojega nema bez poduzetnika, kao ni bez Vlade ili radnika.

Pozdravio je činjenicu da će Agrokor izvoziti u EU, ali i naglasio važnost regionalnog tržišta.

Predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić kazao je da je Agrokor u posljednjih 20 godina napravio velike korake u podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, čemu će pridonijeti i današnje otvaranje nove tvornice.

Otvaranje nove tvornice pozdravio je i ministar poljoprivrede Božidar Pankretić ističući da je snažna prerađivačka industrija obećavajuća za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Na pitanje je jesu li točne informacije iz slovenskih medija da je Agrokor odustao od preuzimanja Mercatora, Todorić je kazao kako su "Konzum i Mercator zajedno jedna europska priča".

"Naša su tržišta mala, morat ćemo se povezivati i raditi na globalnom uključivanju", rekao je Todorić.

Komentirajući neke navode da Konzum ucjenjuje dobavljače te da je generator nelikvidnosti, kazao je kako je globalna kriza uzela maha i kako su rokovi plaćanja svuda produljeni.

Todorić tumači i da malo tržište ograničava proizvodnju, zbog čega su proizvođači nekonkurentni. "Čim si u problemu, uvijek je netko drugi kriv", rekao je Todorić.



Pisane vijesti