Predsjednik Vlade u posjetu Pakracu

Predsjednik Vlade Ivo Sanader posjetio je danas Pakrac i obišao objekt Hrvatskoga doma u izgradnji koju su financijski pomogle pokrajinske vlade Tirola u Austriji i Južnoga Tirola u Italiji, te je razgovarao s njihovim predstavnicima i čelnicima Pakraca i Požeško-slavonske županije.

PAKRAC, 2. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader posjetio je danas Pakrac i obišao objekt Hrvatskoga doma u izgradnji koju su financijski pomogle pokrajinske vlade Tirola u Austriji i Južnoga Tirola u Italiji, te je razgovarao s njihovim predstavnicima i čelnicima Pakraca i Požeško-slavonske županije.

Premijer Sanader najavio je vladinu potporu započetim i planiranim projektima, među kojima su najznačajniji nastavak razminiranja poljoprivrednoga i šumskoga zemljišta, obnova komunalne infrastrukture, odnosno projekt gradnje vodocrpilišta Šeovica i brze ceste prema Novskoj.

Zahvalivši predsjednicima pokrajinskih vlada Tirola i Južnoga Tirola, Herwigu van Staau i Luisu Durnwalderu, koje su za obnovu Hrvatskog doma darovale 225.000 eura. Sanader je rekao kako je od novca puno važnije njihovo prijateljstvo, spremnost za pomoć i vjera u zajedničku europsku budućnost.

Ponovio je kako Hrvatska nastoji ispuniti europske kriterije i ocijenio da već živi europske vrrijednosti.

U znak zahvalnosti Sanader je predsjedniku pokrajinske vlade Tirola Herwigu van Staau uručio odličje Reda Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za promicanje suradnje Tirola i Hrvatske, a kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Zahvalivši na odličju, van Staa je rekao da iznimno cijeni odlučnost i elan kojim hrvatski ljudi obnavljaju teško razrušeni Pakrac. Europska unija treba Hrvatsku i Hrvatska treba Europsku uniju, rekao je van Staa, dodavši da je Hrvatska sastavni dio Europe u svakom pogledu .

Predsjednik vlade Južnoga Tirola Luis Durnwalder rekao je da Hrvatsku i Italiju povezuje zajednička povijest, te izrazio uvjerenost da će se uskoro naći zajedno u Europskoj uniji.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je da je obnova u Pakracu uglavnom dovršena i da je u tijeku ostvarenje projekata socijalne i komunalne infrastrukture, za što je iz proračuna izdvojeno oko 75 milijuna kuna. Ministar kulture Božo Biškupić dodao
je kako su u Pakracu obnovljeni kulturni i sakralni objekti, te da je u tijeku gradnja Hrvatskog doma, investicije vrijedne 18 milijuna kuna.


Na donaciji za njegovu gradnju donatorima su zahvalili požeško-slavonski župan Anto Bagarić, pakrački gradonačelnik Davor Huška, saborski zastupnik Damir Špančić i drugi.



Pisane vijesti