Predsjednik Vlade u posjetu Varaždinskoj županiji i obilasku Špancirfesta

  • Slika /Vijesti/2019/08 kolovoz/29 kolovoza/EDJ8UqsXsAABieD.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je posjetio danas Varaždinsku županiju, a u općini Gornji Kneginec obišao je gradilište budućeg vatrogasnog doma vrijednog četiri milijuna kuna te dječjeg vrtića koji je opremljen s 2,6 milijuna iz EU socijalnog fonda.

Obilazak gradilišta DVD-a te novog dječjeg vrtića u Gornjom Knegincu
 
Premijer je s ministrom državne imovine Marijom Banožićem u Gornjem Knegincu obišao gradilište Vatrogasnog doma DVD-a Gornji Kneginec čiju izgradnju sufinancira Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Ukupna vrijednost projekta je četiri milijuna kuna, a ove godine realizirat će se prva faza vrijedna dva milijuna kuna.
 
Potom je posjetio novi dječji vrtić „Bubamara“ koji je opremljen europskim novcem s 2,6 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
 
Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški je rekao da su još 1997. godine ustrojili Poduzetničku zonu na 170 hektara površine u kojoj je danas više od 60 tvrtki i 1500 zaposlenih, te da se ulagalo i u komunalnu i društvenu infrastrukturu.
 
Po završetku posjeta, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo viđenim, zaključio kako Općina Gornji Kneginec ima zavidnu razinu razvijenosti te pohvalio napore te općine u pripremi i provođenju brojnih projekata.
 
Premijer je potom posjetio Vinicu gdje je ministar državne imovine Mario Banožić načelniku Marijanu Kostanjevcu uručio tabularnu ispravu kojom Općina Vinica upisuje pravo vlasništva nad zemljištem za izgradnju dječjeg igrališta.
 
Načelnik je zahvalio na prvoj darovanoj nekretnini te naglasio da je s ovom Vladom počeo i niz investicija na području općine, a ona najznačajnija odnosi se na revitalizaciju Arboretuma i dvorca Opeka koji bi trebali postati Centar kompetencija u poljoprivredi.
 
„Trudit ćemo se da svi projekti na području Općine Vinica dobiju odgovarajuću pozornost”, rekao je premijer i istaknuo kako je upravo Arboretum Opeka među najvažnijim projektima.
 
„Mi smo tu da podržimo i taj projekt, njegovu revitalizaciju i buduću društvenu svrhu”, zaključio je.
 
Jačanje kapaciteta Sveučilišta Sjever
 
Nakon posjeta Gornjem Knegincu i Vinici, premijer Plenković je boravak u Varaždinskoj županiji nastavio na Sveučilištu Sjever, kojemu je Vlada, u svrhu osiguranja i izgradnje prostornih i poslovnih kapaciteta za potrebe obavljanja znanstveno-nastavne djelatnosti, darovala nekretninu u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu
 
Na kraju današnjeg boravka u Varaždinskoj županiji premijer je, u društvu nekoliko ministara, obišao najveći varaždinski gradski festival Špancirfest.
 
Razgovor s Pupovcem
 
U razgovoru s novinarima prije obilaska Špancirfesta predsjednik Vlade je potvrdio da se sastao s predsjednikom SDSS- Miloradom Pupovcem, rekao kako razumije njegovu zabrinutost zbog napada na građane srpske nacionalnosti, očekuje da počinitelji kaznenih djela budu kažnjeni, naglasivši da u hrvatskom društvu ne postoji klima koja bi bila netrpeljiva prema manjinama.
 
“Razgovarali smo i on je iskazao svoju zabrinutost zbog ovih incidenata koji su se dogodili, što ga razumijem kao predstavnika srpske manjine“, rekao je Plenković te ponovio tri stvari od kojih je prva da on osobno, kao i članovi Vlade, osuđuju sve incidente, uključivši i one u Kninu, odnosno Uzdolju i Đevrskama.
 
“Drugo, hrvatska policija je vrlo brzo reagirala i uhitila većinu osoba koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenog djela i očekujem da oni za to budu kažnjeni“, rekao je Plenković te dodao da je treće i najvažnije da ne postoji klima u hrvatskom društvu koju bi se moglo nazvati netrpeljivom prema manjima, a najmanje učiniti suodgovornom Vladu ili vladajuću stranku.
 
“Upravo obrnuto, ono što radimo tri godine ide za tim da kreiramo društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i dobro, u kojem se štite prava manjina“, rekao je predsjednik Vlade te dodao da je njegov odabir, a tako i dalje misli, da manjine u Hrvatskom saboru trebaju biti dio parlamentarne većine.
 
Plenković je izjavio da je Hrvatska zemlja koja je riješila sve svoje strateške zadaće i sada moramo raditi spoj rasta gospodarstva, socijalne uključivosti i harmoničnog funkcioniranja jednog tolerantnog europskog društva.
 
“Zato odbacujem teze da se modernu, suverenu Hrvatsku koja je nastala u Domovinskom ratu, na hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja uspoređuje s NDH“, poručio je Plenković.
 
U vezi sa  zahtjevom za skidanjem imuniteta bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću premijer je rekao  kako su to radnje koje obavljaju policija i državno odvjetništvo i da je zahtjev za skidanjem imuniteta uobičajeni postupak.
 
To je rutinska reakcija saborskog odbora pred nama, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti, rekao je premijer.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti