Predsjednik Vlade u Salzburgu: Hrvatska spremna za pregovore s EU

Europska unija treba Hrvatsku i ona može biti most između Unije i jugoistočne Europe, rekao je u utorak u Salzburgu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader na svečanoj akademiji Europskog instituta za istraživanje europske politike i povijesti "Herbert-Batliner".

SALZBURG, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Europska unija treba Hrvatsku i ona može biti most između Unije i jugoistočne Europe, rekao je u utorak u Salzburgu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader na svečanoj akademiji Europskog instituta za istraživanje europske politike i povijesti "Herbert-Batliner".

Sanader je održao predavanje o temi "Hrvatska i Europa", ističući pritom da je Hrvatska spremna za početak pristupnih pregovora. Rekao je da Vlada čini sve kako bi se riješila i posljednja prepreka - pitanje generala Ante Gotovine, dodajući da "onoga koga nema ne može isporučiti" Haškome sudu (ICTY). "Ostaje obveza hrvatske Vlade ispuniti akcijski plan koji se provodi dnevno u svim segmentima", rekao je Sanader i izrazio nadu da će EU prepoznati hrvatska nastojanja i da će uskoro početi pregovori.

"Ako bi pregovori počeli na jesen, možemo ih završiti do kraja 2007., te bismo mogli sudjelovati u europskim izborima u lipnju 2009. kao punopravna članica EU-a. Mislim da je to realan cilj i da ga Hrvatska može ostvariti", rekao je Sanader.

"U stalnom smo kontaktu s Velikom Britanijom koja predsjeda EU-om i ima veliku odgovornost u prijelomnim trenucima, nakon dva neuspjela referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj, zbog kojih je EU u stanovitoj krizi", rekao je Sanader.

"Velika je šansa predsjedatelja da EU, neću reći, izvuče iz krize, ali da ponudi ideje za razmišljanje o tome kakva bi trebala biti budućnost Europe", dodao je.

"Hrvatska je bila i ostala dio Europe", rekla je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, ističući tradicionalno jako dobre austrijsko-hrvatske odnose.

"Hrvatska je za nas važna, vidimo je kao susjednu državu, ali i kao europskog partnera. Hrvatska je važna kao model i pokretač za druge zemlje u regiji da slijede njezin put", rekla je ministrica Plassnik i dodala da nijedna vlada nije toliko učinila na približavanju Hrvatske Europskoj uniji "kao sadašnja Ive Sanadera, koji ofenzivno i odlučno nastupa".

Opetovala je da će se Beč i dalje snažno zauzimati da pristupni pregovori počnu što prije, možda u rujnu ili sljedećih mjeseci. Ministrica Plassnik podsjetila je da je za konačnu odluku potreban konsenzus svih 25 država članica Unije.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek, koji i predsjeda Gospodarskim vijećem Europskog instituta, istaknuo je da bi Hrvatska mogla biti uzor državama u regiji. Još treba riješiti posljednju prepreku - pitanje generala Gotovine - da bi se uklonila blokada i kako bi pristupni pregovori počeli što prije. Također je rekao da je Hrvatska gospodarski mnogo razvijenija nego Rumunjska i Bugarska te da bi pregovori Hrvatske i EU svakako trebali početi prije nego s Turskom.

Premijer Sanader i austrijska ministrica Plassnik zauzeli su se za jaču suradnju država jugoistočne Europe, za njihovu europsku perspektivu te za stabilnost, sigurnost i mir u regiji.

Premijer Ivo Sanader sudjelovat će u srijedu na tradicionalnom sastanku predsjednika vlada država jugoistočne Europe na poziv austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela.



Pisane vijesti