Predsjednik Vlade u Splitu na središnjoj proslavi Dana Europe u Hrvatskoj

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger rekao je danas u Splitu na okruglom stolu "Nacionalni i kulturni identitet Hrvatske i članstvo u Europskoj uniji" u sklopu središnje proslave Dana Europe u Hrvatskoj kako je jedan od glavnih uzroka pada potpore ulasku u EU jačanje nacionalističkih osjećaja koje podupiru neke stranke.

Prenosimo s Hine:

SPLIT, 9. svibnja(Hina) - Voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger rekao je danas u Splitu na okruglom stolu "Nacionalni i kulturni identitet Hrvatske i članstvo u Europskoj uniji" u sklopu središnje proslave Dana Europe u Hrvatskoj kako je jedan od glavnih uzroka pada potpore ulasku u EU jačanje nacionalističkih osjećaja koje podupiru neke stranke.

Kako je kazao Wunenburger, dokaz je tomu i proslava blagdana sv. Dujma, održana u subotu u Splitu. Rekao je i kako se prvi put dogodilo da u jednoj zemlji nakon dobivanja stausa kandidata potpora EU toliko oslabi, t.j. sa 75 posto, prije 18 mjeseci, na manje od 50 posto.

Strah od gubitka nacionalnog identiteta u Hrvatskoj postojao je u svim zemljama članicama, no taj je strah u međuvremenu prevladan, jer su shvatili da diobom suvereniteta ne gube nacionalni identitet i ponos, kazao je Wunenburger.

Poručio je kako Hrvati mogu biti ponosni što su Hrvati i da će to moći i kada postanu dio Unije.

Premijer Ivo Sanader je, pozdravivši skup, odgovorio Wunenburgeru kako se ne slaže s dijelom njegovih ocjena.

"Ne smatram da su uzroci pada popularnosti Europske unije u tome što bi Hrvati bili nacionalisti ili protiv EU-a. Mislim da su tomu pridonijele trenutačne rasprave o ovome ili onome, ali istinski sam uvjeren da ulazak u Uniju i dalje podupire 75 posto ljudi i siguran sam da će tako i biti kad dođe vrijeme za referendum. Prema tome, ne zabrinjava me pad, premda bih bio sretniji da je postotak veći, ali razlozi nisu esencijalni, nego prigodničarski", naglasio je premijer.

Hrvatska ima obveze koje mora ispuniti i politika koju vodi ova Vlada nije ona koju uvjetuje EU, kazao je Sanader i dodao kako ih u tome podupire većina parlamentarnih stranaka. Ta je politika u suglasju s eurospkim vrijednostima i to bolje, rekao je.

"Suradnja s Haagom naša je obveza, a oni koji manipuliraju imenom Ante Gotovine i cijelim tim slučajem rade na štetu Hrvatske. Ne može biti iznimke u suradnji s Haagom i primjeni Ustavnog zakona o suradnji", poručio je premijer Sanader, premda, kako je rekao, "ima otpora i drukčijeg mišljenja, ali oni su u manjini".

Na tom putu trudit ćemo se da postanemo element stabilnosti, mira i napretka u ovom dijelu Europe te da pregovore o članstvu počnemo što prije, jer svi smo za to spremni, istaknuo je.

Europska unija ostvarenje je sna o ujedinjenoj Europi, da na kontinetnu više ne bude krvavih ratova kakvi su obilježili cijelu njezinu povijest i isplati se i vrijedno je boriti se za takvu Europu i u Hrvatskoj koja je živjela i živi europske vrijednosti, rekao je.

"Europska unija nema alternative, jer izolacija ne spašava, nego ugrožava hrvatski kulturni i nacionalni identitet. I zato sam uvjereni Europljanin", zaključio je Sanader.

Na okruglom stolu izlagali su i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, akademici Davorin Rudolf i Mislav Ježić te član Europske komisije Pierre Mirel.



Pisane vijesti