Predsjednik Vlade u Sydneyju: U Australiju nisam došao po glasove ni po novac, već kao predsjednik hrvatske Vlade

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, nakon predavanja na Sveučilištu Macquire u Sydneyu, odgovarao je na pitanja. Kazao je da ulaganje u Hrvatske studije na Sveučilištu Macquarie za Republiku Hrvatsku i hrvatsku Vladu ima značaj i vrijednost ne samo zbog opstojnosti učenja hrvatskog jezika, povijesti i kulture, nego i zato što je riječ o najstarijem samostalnom kolegiju hrvatskog jezika na svijetu. Ulaganje u našu kulturu, kako bi ona bila prepoznata u inozemstvu, je za nas jako dobra stvar i nastavit ćemo financirati ovaj program.
 

Odgovarajući na pitanje o razlozima svoga posjeta, premijer Milanović istaknuo je da je nakon dugo vremena iz Hrvatske došao predstavnik vlasti, odnosno predsjednik Vlade. „Osim predsjednika Tuđmana 1995., nije bio nitko i smatrao sam svojom dužnošću i obvezom da dođem ovdje, na možda malo drugačijim osnovama nego ranije. Dakle, ja ovdje ne dolazim po glasove birača, ne dolazim ni po novac, paradoksalno, ovdje čak i financiramo jedan važan projekt – izučavanje hrvatske kulture i jezika na ovom velikom i moćnom sveučilištu“, rekao je.

Upitan hoće li pozvati Hrvate iz Australije da ulažu u Hrvatsku i u kakve projekte, predsjednik Vlade naglasio je da se zbog toga ne mora dolaziti u Australiju, već se to može učiniti i putem Interneta. „Svatko tko želi ulagati, i Hrvati i Australci koji nisu hrvatskog porijekla, su dobrodošli da ulažu u Hrvatsku. Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju postala dio jedinstvenog tržišta i hrvatska Vlada čini sve da onima koji žele ulagati u Hrvatsku olakša život.“ Kazao je i da je razgovarao s nekim predstavnicima poslovne zajednice te da će to činiti i u predstojećim danima.

Na pitanje što ima u planu učiniti u smjeru poboljšanja odnosa između Hrvatske i hrvatske zajednice u Australiji, predsjednik Vlade istaknuo je da poštuje sve zajednice i klubove. „Ali ovo je jedna velika i važna država, ovdje su Hrvati raznog porijekla pa, ako hoćete, i raznih političkih orijentacija. Ja nisam došao kao predsjednik jedne političke stranke, nisam došao kao lovac na glasove niti kao lovac na stranačke donacije. Nadam se da tog vremena, koje je nekad postojalo u nekim političkim glavama, više nema. Mi smo sad ipak malo drukčija država“, zaključio je premijer Milanović.
 

Pisane vijesti