Predsjednik Vlade u Trstu: Potpora cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini bit će čvrsta i dobrosusjedska

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/12 srpnja/Trst/Family photo Trst.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi danas i sutra u Trstu, gdje sudjeluje na sastanku na vrhu Berlinskog procesa. 

U izjavi za medije, predsjednik Vlade Andrej Plenković pojasnio je da je cilj tzv. Berlinskog procesa da se u ovom mandatu Europske komisije i Parlamenta, u kojem nema novih proširenja, na konkretan način potakne gospodarska suradnja, prometno povezivanje i infrastrukturni projekti, posebice u zemljama jugoistoka Europe.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je Hrvatska davala snažnu podršku Bosni i Hercegovini prilikom podnošenja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.
 
„Mi smo tu u političkom i diplomatskom smislu odigrali  ključnu ulogu“, kazao je. 
 
Podsjetio je da je pozicija Hrvatske vrlo jasna, a to je da je Ustav Bosne i Hercegovine koncipiran na načelu - jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
 
„Želimo da se ravnopravnost, osobito Hrvata, vidi u svim segmentima funkcioniranja zemlje i očekujemo da će se kroz izmjene izbornog zakona ta ravnopravnost osigurati i uoči izbora 2018. godine, a naša potpora cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini bit će prijateljska, dobrosusjedska, čvrsta i pouzdana u godinama pred nama“, istaknuo je Plenković.
 
Upitan hoće li s njemačkom kancelarkom razgovarati o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, predsjednik Vlade  je rekao da će s Angelom Merkel imati priliku razgovarati tijekom radne večere šefova država i vlada. Ocijenio je da je za Hrvatsku važno da se otvoreno pitanje granice sa Slovenijom riješi bilateralnim razgovorima. 
 
„Nastojat ćemo upoznati kancelarku Merkel sa stajalištima Hrvatske, kao i da se hrvatsko-slovenski odnosi kada je riječ o granici stave u širi europski kontekst. Nismo mi jedine zemlje koje imaju otvoreno pitanje granice“, kazao je Plenković. 
 
Poručio je i da je zadovoljan reakcijom hrvatske javnosti i političkih aktera u zemlji vezano uz presudu Arbitražnog suda. 
 
„Moja je želja da u razgovorima sa Slovenijom nakon dulje vremena stavimo na stol brojna otvorena pitanja koja nas prate zadnjih dvadeset pet godina“, rekao je Plenković. 
 
Predsjednik Vlade ocijenio je da je projekt LNG-a na Krku značajan za Hrvatsku, ali i za diversifikaciju opskrbe plinom susjednih zemalja. 
 
„To je dobar, razvojni i bitan strateški projekt, koji Hrvatsku čini posebno važnom u ovom dijelu Europe“, kazao je. 
 
Na kraju, predsjednik Vlade istaknuo je da želi potaknuti rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom kroz kvalitetnu suradnju s novom premijerkom. 

Uz predsjednika Vlade bile su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva poduzetništva i obrta Martina Dalić i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković