Predsjednik Vlade u Vukovaru: Nastavak proeuropske i politike pomirenja

Hrvatska će nastaviti proeuropsku i politiku pomirenja, deset godina nakon rata i sedam nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, poručio je danas iz Vukovara predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader.

VUKOVAR, 18. ožujka (Hina) - Hrvatska će nastaviti proeuropsku i politiku pomirenja, deset godina nakon rata i sedam nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, poručio je danas iz Vukovara predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader.

Svima u Europi i cijeloj regiji, želimo mir i prosperitet, normalizaciju odnosa na temelju međusobnog uvažavanja, rekao je Sanader na sjednici Vlade.

Ističe kako Vukovar, grad heroj, danas može biti i simbol novog početka i europskog prosperiteta Hrvatske.

Vukovar za Vladu znači nešto posebno, ponosni smo na dane kad je branio, ne sebe, nego Hrvatsku i to nikada nećemo zaboraviti, rekao je premijer koji je danas položio vijence za žrtve srpske agresije na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Ponovio je da nikakva ideja velike Srbije, osnivanje tobožnje vlade tobožnje srpske krajine ne može proći, da je to marginalna pojava koja nije dobra ni za SICG.

O stradanjima Vukovara i Vukovaraca u srpskoj agresiji govori i podatak da se još traži više od 500 nestalih, da ratna šteta u županiji iznosi oko 20 milijardi kuna.

Županija se suočava s nizom problema, a poseban je odlazak mladih, kaže župan vukovarsko-srijemski Nikola Šafer i zauzima se da im se kroz gospodarstvo i zapošljavanje stvore uvjeti za povratak.

Vlada je u tom pogledu, kaže Sanader, povećala površinu postojeće i dala koncesiju i za drugu slobodnu zonu, odobrit će tri milijuna bespovratnih kuna za jačanje planova Lučke uprave Vukovar, a tu je i darovnica belgijske Vlade od 450 tisuća eura za dizalicu u luci.

Vlada je odobrila milijun kuna za opremanje ureda državne uprave.

Veći broj zaposlenih, bolja turistička i kulturna ponuda očekuje se od projekta Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol vrijednog 227 milijuna kuna - 169 milijuna zajmom će financirati Razvojna banka Vijeća Europe, a 56 milijuna hrvatska država.

Vlada je imenovala Vijeće projekta, a njegov je predsjednik ministar kulture Božo Biškupić.



Pisane vijesti