Vlada s vukovarsko-srijemskim gospodarstvenicima

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader i članovi Vlade susreli su se danas uoči vladine sjednice s vukovarsko-srijemskim gospodarstvenicima, te predstavnicima lokalne samouprave i uprave.

VUKOVAR, 18. ožujka (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader i članovi Vlade susreli su se danas uoči vladine sjednice s vukovarsko-srijemskim gospodarstvenicima, te predstavnicima lokalne samouprave i uprave.

Odgovarajući na brojne upite gospodarstvenika o načinima rješavanja problema s kojima se suočavaju u poslovanju, premijer Sanader je poručio kako je Vlada svjesna brojnih problema u gospodarstvu te je dodao da se u njihovu rješavanju mora ići korak po korak.

"Rješavat ćemo probleme, ne u dobroj namjeri, već s namjerom da ih riješimo", rekao je dodavši kako se pred Vladom "dok se čeka otvaranje pregovora s EU, nalazi dosta unutarnjih problema koje treba riješiti". Također je izrazio nadu da će EU uskoro početi pregovore s Hrvatskom dodajući kako "Hrvatska na to ne smije dugo čekati".

Predsjednik uprave "Borova" Nino Bajza upozorio je kako se na području Srbije i Crne Gore, BiH i Makedonije nalazi dvjestotinjak prodavaonica "Borova" i tri pogona, a u čiji posjed, kako je rekao, "Borovo" još uvijek ne može doći. Zatražio je i pomoć Vlade u rješavanju duga "Borova" prema Hrvatskom fondu za privatizaciju u iznosu 70 milijuna kuna po osnovi pozajmice za isplatu otpremnina i zaostalih plaća radno neangažiranim radnicima "Borova" prije dvije godine.Po njegovim riječima, "Borovo" godišnje proizvede 450.000 pari obuće, a 30 posto te proizvodnje izveze.

Predsjednik Uprave VUPIK-a Zoran Mudri predložio je otpis VUPIK-ova duga prema Ministarstvu financija za kupnju traktora i poljoprivredne opreme u iznosu 51 milijun kuna koji je nastao nakon povratka VUPIK-a iz progonstva i početka rada u Vukovaru. Danas u VUPIK-u radi 1600radnika, a ove godine u toj tvrtki očekuju dobit u iznosu 10 milijuna kuna, naveo je Mudri.

Ministar financija Ivan Šuker odgovorio je da je u njegovu ministarstvu u pripremi dokument s popisom 200 tvrtaka u državnom vlasništvu, regionalnog značenja, koje po osnovi obveza nastalih kao posljedica rata imaju nepodmirenih dugovanja u iznosu tri milijarde kuna. Svima njima hrvatska će država pomoći kako bi u proces privatizacije išli bez tih opterećenja, rekao je Šuker.

Vukovarsko-srijemski dožupan Đurica Mišin zauzeo se za početak obnove u ratu stradale pruge Vinkovci-Osijek te bržu obnovu cesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević upozorio je na problem skučenosti lučkog prostora rekavši kako se ove godine u vukovarskoj luci može očekivati godišnji pretovar oko 450.000 tona robe.

Članovi Vlade, predvođeni predsjednikom dr. Ivom Sanaderom, odali su polaganjem vijenca podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata počast poginulima u obrani Vukovara, a to isto su učinili i na mjestu masovne grobnice na Ovčari.



Pisane vijesti