Predsjednik Vlade u Yad Vashemu počeo drugi dan posjeta Izraelu

Obilaskom novog Memorijalnog centra holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu počeo je drugi dan službenoga posjeta predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera Državi Izrael.

JERUZALEM, 28. lipnja 2005. (Hina) - Obilaskom novog Memorijalnog centra holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu počeo je drugi dan službenoga posjeta predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera Državi Izrael.

Nakon obilaska muzeja, hrvatsko izaslanstvo na čelu sa Sanaderom posjetit će Aleju pravednika i Povijesni muzej, te u Dvorani sjećanja položiti vijenac i potpaliti vječni plamen.

Nakon obilaska Dječje dvorane sjećanja, hrvatski premijer će se upisati u Knjigu dojmova. Zatim će izaslanstvo otići u obližnji Park naroda, gdje će Sanader pročitati "Molitvu drvu", te će, u znak sjećanja na prvi posjet nekog hrvatskog premijera Izraelu, zasaditi stablo.

Dvodnevni službeni posjet hrvatskoga izaslanstva židovskoj državi završit će kasno poslije podne susretom dvojice predsjednika vlada Ive Sanadera i Ariela Sharona.

Prvoga dana posjeta, u ponedjeljak, Sanader se sastao s predsjednikom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Giorom Eilandom i potpredsjednikom izraelske vlade Shimonom Peresom.

U oba susreta su razgovorima dominirale bilateralne teme, ali i stanje na Bliskom istoku, odnosno u jugoistočnoj Europi, te trenutak u kojem se Hrvatska nalazi na putu u Europsku uniju.

"Otvorenih političkih pitanja nema, ali želimo raditi na jačanju gospodarske suradnje", rekao je Sanader nakon sastanka s Peresom i napomenuo kako je upravo iz toga razloga organiziran zaseban sastanak potpredsjednika Vlade Damira Polančeca s izraelskim gospodarstvenicima.

Peres, izraelski političar iznimno bogate karijere, koji je u dva navrata bio predsjednik Vlade, potvrdio je kako su odnosi Izraela i Hrvatske sve bolji i kako se može "osjetiti sklonost izraelskog naroda prema Hrvatskoj i Hrvatima".

Izrael je jedna od vodećih svjetskih zemalja u visokoj tehnologiji i njegovi znanstvenici općenito se smatraju vrhunskima pa će posjet hrvatskoga izaslanstva u kojem je i ministar znanosti Dragan Primorac, poslužiti jačanju veza na području znanosti, pri čemu je hrvatski cilj pokušati u Hrvatsku dovesti dio izraelskih znanstvenika radi izravne suradnje na što većem broju projekata.



Pisane vijesti