Predsjednik Vlade: učinkovitom državnom upravom vratiti povjerenje građana u pravnu državu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_ucinkovitom_drzavnom_upravom_vratiti_povjerenje_gradana_u_pravnu_drzavu.jpg

ZAGREB, 14. studenog 2008. (Hina) - Moderna i učinkovita državna uprava jedan je od preduvjeta za ulazak u EU, ali je i nužna za vraćanje povjerenja građana u funkcioniranje pravne države, izjavio je danas premijer Ivo Sanader u zagrebačkom hotelu "Regent Esplanade", gdje je otvorio 1. konferenciju o elektroničkoj upravi "e-uprava: uprava po mjeri građana".

Premijer Sanader istaknuo je da je u tijeku završna faza pregovora o ulasku Hrvatske u EU, napomenuvši kako zadnje izvješće Europske komisije svjedoči o napretku Hrvatske i uvjetovanom završetku pregovora do kraja 2009., a tom će cilju, kaže, doprinijeti i moderna i učinkovita državna uprava.

"To je preduvjet ulaska u EU, ali i da građani na temelju iskustva budu svjesni da je državna uprava servis građana, da je tu radi građana, a ne obrnuto", rekao je, Sanader.

Naglasio je da je zato i moto konferencije "Uprava po mjeri građana" - po mjeri građana jačati modernu, profesionalnu i učinkovitu državnu upravu, po mjeri građana onemogućiti mito i korupciju, po mjeri građana ukidati administrativne barijere.

"Time će se povratiti povjerenje građana u funkcioniranje pravne države i to nam je jedan od glavnih ciljeva", poručio je Sanader, dodavši kako su koraci koji su činjeni i čine se u razvoju državne uprave potvrda kako je Vlada odabrala jasan smjer društvenog i gospodarskog razvitka, da Hrvatska bude ravnopravan čimbenik na međunarodnoj sceni.

Kao prednosti e-uprave istaknuo je financijske i koristi veće kvalitete usluga te jačanje vladavine prava, ali i racionalizaciju troškova državne uprave, što je, kazao je, vrlo važno za ukidanje državnog deficita, posebno u vrijeme otežanih gospodarskih i financijskih okolnosti, ali i u takvim okolnostima, ustvrdio je, Hrvatska neće prestati napredovati i ulagati u razvoj.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić kazao je kako je osnovni cilj e-uprave izgradnja korisnički usmjerene uprave koja građane postavlja u središte pozornosti. "Najveći pokretač razvoja su zadovoljni građani", poručio je.

I državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić istaknuo je odlučnost Vlade u primjeni modernih tehnologija u radu državne uprave, ustvrdivši kako nema uspješne države bez uspješne, snažne i učinkovite uprave.

Cilj je 1. konferencije o e-upravi predstaviti dosadašnje aktivnosti Vlade na razvoju elektroničke uprave te upoznati javnost s planovima za njezinu budućnost.

U okviru konferencije održat će se ukupno tri panela - prvi koji ima za cilj upoznati javnost s aktualnim ostvarenjima na području reforme javne uprave u Hrvatskoj, drugi koji će predstaviti mogućnosti koje za hrvatski ICT sektor postoje u okviru raznih fondova Europske unije, te treći koji će upoznati javnost sa stanjem i perspektivama razvoja e-uprave u Hrvatskoj.



Pisane vijesti