Predsjednik Vlade otvorio novi dom Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_otvorio_novi_dom_hrvatske_vatrogasne_zajednice.jpg

ZAGREB, 14. studenog 2008. (Hina) - Otvarajući danas novi Vatrogasni dom Hrvatske vatrogasne zajednice, predsjednik Vlade Ivo Sanader naglasio je danas kako ga posvećuje svim vatrogascima koji su poginuli u ispunjavanju svoje misije, a posebno je izdvojio poginule u Domovinskome ratu, te vatrogasce poginule na otoku Kornat.

Otvarajući dom, premijer je zahvalio svim "vatrogaskinjama i vatrogascima" na njihovoj nesebičnosti i predanosti.

"Ponosni smo na vas, na vaš trud i predanost. I dok se time ponosimo, ujedno se i prisjećamo svih hrvatskih vatrogasaca koji su dali svoje živote u ispunjavanju svoje misije. Prisjećamo se vatrogasaca koji su poginulih u Domovinskome ratu, prisjećamo se i kornatskih heroja", rekao je premijer Sanader i naveo imena poginulih "kornatskih heroja", te jedinog preživjelog Frane Lučića.

"Njima u čast otvaram dom hrvatskih vatrogasaca, kako bi bio poticaj za daljnji razvoj hrvatskog vatrogastva", rekao je premijer.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader zahvalio je Vladi koja je ispunila obećanje o izgradnji doma te osigurala sredstva da po prvi puta u povijesti hrvatsko vatrogastvo ima svoj dom, a posebno je izdvojio prethodnog predsjednika Zajednice, pokojnog Marijana Mlinarića, zahvalivši mu na upornosti i lobiranju kako bi se izgradio dom.

Ante Sanader najavio je i novi ustroj hrvatskog vatrogastva. "Napravljen je novi prijedlog zakona o vatrogastvu, usuglašen kroz sve vatrogasne strukture", rekao je i dodao kako bi se tim zakonom trebala riješiti dva glavna problema vatrogastva - ravnomjerno financiranje i organizacija.

Prema prijedlogu zakona, naveo je, vatrogastvo bi se ravnomjerno financiralo u svim jedinicama lokalne samouprave, minimalnim financijskim standardima koje treba osigurati država, a organizacijski, ustrojila bi se jedinstvena vatrogasna organizacija kroz vatrogasnu agenciju.

Svečanosti otvaranju doma nazočila je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ministar financija Ivan Šuker.

Na upit novinara, ministar Šuker nije potvrdio da će se povećati izdvajanja za vatrogastvo u idućem proračunu. Rekao je kako će za vatrogastvo biti novca "koliko bude trebalo". "Ako bude trebalo više, bit će i više. Uvijek se može reagirati iz tekuće pričuve", rekao je Šuker.

"Za vatrogastvo novac nikad ne bi smio biti upitan iz jednostavnog razloga - požari se sprječavaju prije, a ne poslije njih", dodao je Šuker.

Hrvatsko vatrogastvo organizirano je već 132 godine, a danas Hrvatska vatrogasna zajednica u 21 županiji ima 60 tisuća operativnih vatrogasaca, dobrovoljnih i profesionalnih, a sveukupno, s mladeži, veteranima i ženama broji oko 250 tisuća članova. U prošloj su godini imali preko dvije tisuće intervencija.

U sklopu novog doma, kojega je blagoslovio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac mogu se vidjeti izložene prva ručna vatrogasna štrcaljka i prva parna vatrogasna štrcaljka.



Pisane vijesti