Predsjednik Vlade: Uključivanje građana u sva područja društvenoga djelovanja pridonosi razvoju participativne zajednice

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/25 svibnja/Dani otvorenih vrata udruga/DSC_6241_resized.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom otvorenju Dana otvorenih vrata udruga 2017. 

Uvodno je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na manifestaciji koja pridonosi razvoju civilnoga društva i potiče na uključivanje u šira društvena zbivanja te istaknuo važnost doprinosa udruga civilnoga društva raznim segmentima društvenoga djelovanja.

„Značajan je obol koje udruge daju oblikovanju kvalitetnijeg, socijalno osjetljivog i pravednoga hrvatskog društva“, kazao je predsjednik Vlade. Dodao je da uključivanje građana u sva područja društvenoga djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice i omogućava inicijativu građana.

Istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske prepoznaje važnost i ulogu djelovanja organizacija civilnoga društva. 

„Potičemo i rad udruga i volonterstvo te razvijamo suradnju niza državnih tijela s organizacijama civilnoga društva kroz duh i načelo partnerstva“, poručio je predsjednik Vlade i dodao da se ta suradnja provodila kroz dva okvira za djelovanje – institucionalni i financijski.

Kada je riječ o institucionalnom okviru, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je tri ključna stupa u modelu podrške Vlade. Jedan je Ured za udruge, drugi je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a treći je Savjet za razvoj civilnog društva. Izvijestio je da Vlada radi na nacionalnoj strategiji stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, za razdoblje 2017.-2021.

Kada je riječ o financijskoj potpori, predsjednik Vlade naglasio je da je 2015. bilo čak 36 tisuća različitih programa i projekata udruga, a milijardu i 672 milijuna kuna je alocirano za udruge civilnog društva. „S takvom podrškom ćemo nastaviti, ne samo iz državnog proračuna već i iz fondova Europske unije“, kazao je Plenković i najavio da je u 2017. planirano preko milijardu kuna za sufinanciranje programa i projekata u različitim područjima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je uloga udruga civilnoga društva izrazito važna i kao svojevrsni korektiv i kao signal za političke stranke i državne institucije u brojnim pitanjima, za koja je ponekad nužno imati drukčiju optiku. 

„Zato je bitno da interakcija, razmjena mišljenja, ideja i prijedloga, budu uključivi i raspravljeni na demokratski način“, kazao je Plenković.

Dodao je da ugovori koji su danas potpisani u sklopu Poziva „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“ nadmašuju 25 milijuna kuna, a riječ je o sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“. 

„To je vrlo snažna i konkretna podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje upravljanja i provedbe volonterskih programa“, kazao je predsjednik Vlade.

Zahvalio je svima koji svojim entuzijazmom, znanjem, iskustvom i stručnim doprinosom daju prilog kvalitetnijom razvoju hrvatskog društva. 

Uz predsjednika Vlade bio je ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Pisane vijesti