Predsjednik Vlade uputio izraze sućuti obitelji u povodu smrti akademika Fabrija


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti akademika Nedjeljka Fabrija:
 
"S iznimnim sam žaljenjem primio vijest o odlasku istaknutoga hrvatskog književnika, akademika Nedjeljka Fabrija.
 
Akademik Fabrio bio je vrstan i svestran književnik, prevoditelj, novelist, dramatičar, romanopisac te sveučilišni predavač.
 
Pamtit ćemo ga po vještom povezivanju povijesnih tema i suvremenih iskustava u dramama te po prekrasnim romanima postmodernističke poetike.
 
Središnji dio njegove književnopovijesne, književnokritičke i prevoditeljske djelatnosti su hrvatsko-talijanski dodiri, a nezaobilazne su i mnoge adaptacije proznih djela za kazalište i televiziju.
 
Uz bojne nagrade među kojima su i "Ksaver Šandor Đalski", "Miroslav Krleža", međunarodne "Bethlen Gábor Alapítvány" 1993. u Budimpešti za promicanje suživota u Europi, Herderovu nagrada za književnost 2002. u Beču i "Stella solidarieta Italiana" u Rimu, nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 2007. godine.
 
Uz emotivan i pregnantan rukopis ovog svestranog umjetnika stasale su i uživale mnoge generacije koje će ga pamtiti po snažnom pečatu koji je ostavio u hrvatskoj kulturnoj povijesti.
 
U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj, primite u ime hrvatske Vlade i moje osobne izraze sućuti i dubokoga poštovanja."
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković