Predsjednik Vlade: Uredba slovenske Vlade je ništavna

Predsjednik Vlade RH dr.sc. Ivo Sanader danas je jučerašnju uredbu slovenske vlade o određivanju područja ribolovnog mora ocijenio ništavnom i založio se da se pitanje razgraničenja riješi pred jednim od međunarodnih pravnih tijela kvalificiranih za ta pitanja.

ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade RH dr.sc. Ivo Sanader danas je jučerašnju uredbu slovenske vlade o određivanju područja ribolovnog mora ocijenio ništavnom i založio se da se pitanje razgraničenja riješi pred jednim od međunarodnih pravnih tijela kvalificiranih za ta pitanja.
Sanader je novinarima na božicnom domjenku Srpskog narodnog vijeća najavio da će Ministarstvo vanjskih poslova Sloveniji danas poslati oštru prosvjednu notu, u kojoj će tu državu pozvati da "ako želi riješiti pitanje naslijeđeno iz bivše Jugoslavije, konačno pristane da se ide pred međunarodno pravosudno tijelo".


Naglasio je da razgraničenje i dalje ostaje na crti sredine u Savudrijskoj vali, te da će svatko u hrvatskim teritorijalnim vodama i dalje morati poštivati hrvatske zakone.

Upitan misli li da su hrvatsko-slovenski odnosi na najnižoj razini do sada, Sanader je kazao kako tu nije riječ o odnosima dviju država, nego o "dokazu više da se to pitanje mora riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom".

Ocijenio je i da "jednostrani potezi svjedoče samo o nervozi", te naglasio da će pred međunarodno pravosudno tijelo Hrvatska izići sa snažnim argumentima.

"Neki se u Sloveniji toga pribojavaju", dodao je.

Na pitanje hoće li se Hrvatska povesti za slovenskim primjerom i susjednu državu "tužiti" tijelima EU, Sanader je odgovorio, "Mi nismo nikakve tužibabe, ali znat ćemo zaštititi svoje interese".

Izvijestio je da je Hrvatska još jučer obavijestila Europsku komisiju o potezu slovenske vlade, te podsjetio da je povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn na posljednjem sastanku s hrvatskim vlastima, 19. prosinca, potvrdio da to nije europsko, nego bilateralno pitanje dviju država.



Pisane vijesti