Predsjednik Vlade: Vlada će naći sredstva kako bi posebno nagradila pilote kanadera i vatrogasce

Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/24 kolovoza/53 sjednica VRH/DSC_9429.jpg

Na početku 53. sjednice Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja.

Podsjetio je da je prethodna sjednica Vlade održana 4. kolovoza u Kninu, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Zahvalio je svima na izvrsnoj organizaciji obilježavanja ove važne obljetnice koja je proslavljena dostojanstveno u Kninu i drugim hrvatskim gradovima.
 
Osvrnuo se i na brojne požare koji su ove godine opustošili velike dijelove hrvatskog priobalja. Naveo je da, uz sušu i neoprez, istrage pokazuju i brojna podmetanja požara u nizu hrvatskih županija.
 
„Policija i Ministarstvo unutarnjih poslova imaju obvezu utvrditi tko su počinitelji tih podmetanja i privesti ih odgovornosti uz najstrože sankcije“, naglasio je Plenković.
 
U ime Vlade Republike Hrvatske još je jednom zahvalio brojnim vatrogascima, javnim i dobrovoljnim postrojbama, Hrvatskoj vojsci, civilnoj zaštiti i pilotima kanadera, koji danonoćno rade, kao i svima ostalima koji su uložili napor, vrijeme i nesebičnost kako bi pomogli u gašenju požara i sprječavanju većih šteta.
 
Važnim je istaknuo što, unatoč ovakvim razmjerima požara, nije bilo ljudskih žrtava niti uništavanja ozbiljnijih infrastrukturnih objekata. Poručio je kako tijekom godine treba raditi na prevenciji ovakvih situacija.
 
„Vlada će naći sredstva kako bi posebno nagradila pilote kanadera i vatrogasce“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Napomenuo je da je Ministarstvo poljoprivrede otvorilo posebni natječaj za dodjelu sredstava za obnovu poljoprivrednog zemljišta.
 
„Osigurano je 150 milijuna kuna, a natječaj će krenuti početkom listopada“, dodao je Plenković i pozvao sve koji mogu da se prijave na taj natječaj. 
 
Osvrnuo se i na nedavni teroristički napad u Barceloni ističući da su nažalost takvi napadi postali kontinuitet u brojnim zemljama. Ocijjenio je kako ti napadi podcrtavaju važnost sustava domovinske sigurnosti i kvalitetne suradnje s drugim zemljama.
 
„Vodimo računa o pitanjima sigurnosti koja su važna i za naš gospodarski razvoj“, poručio je.
 
Plenković je kazao kako je Vlada jučer obilježila Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih  i autoritarnih režima.
 
„Mislim da su poruke koje smo poslali, u pogledu otklona od svih totalitarnih sustava, osude kršenja ljudskih prava, traženja adekvatne zadovoljštine žrtvama, utvrđivanja istine i stvaranja preduvjeta za pomirbu u hrvatskom društvu jasno određenje prema svim ideološkim temama koje nerijetko antagoniziraju hrvatsko društvo“, kazao je predsjednik Vlade, dodavši da će na tome Vlada, kroz rad Vijeća osnovanoga 2. ožujka i dalje ustrajno raditi.
 
Osvrnuo se i na svoj jučerašnji posjet Istri, zajedno s ministrima Tolušićem, Božinovićem i Goranom Marićem. Sukladno odluci Vlade sa sjednice održane u Kninu, potpisali su sporazum o darovanju Vile Idole u Puli Pulskoj i Porečkoj biskupiji, čime je to pitanje dobilo rješenje koje se tražilo više desetljeća.
 
Predsjednik Vlade uvjeren je da će ova odluka pridonijeti očuvanju hrvatskog identiteta, kulture i vjere u Istri.
 
Istaknuo je i kako je vodio izvrsne razgovore s predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti, kao i s hrvatskim ribarima u vezi s trenutnom situacijom u kontekstu arbitražne presude koju Hrvatske ne prihvaća. Sastanci su održani uoči nastavka razgovora sa Slovenijom oko rješavanja otvorenog pitanja granice.
 
„Razgovori su bili vrlo korisni. Mi smo naravno dali poruku podrške, ohrabrenja i normalnosti rada i ribarenja svim našim ljudima koji žive na području Savudrije i Umaga“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako je zajednički s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić pokrenuo inicijativu da se u Zagrebu okupi sve veleposlanike, generalne konzule i šefove misija Republike Hrvatske na konzultacijama, uz predsjednicu Republike. Ocijenio je kako se radi o dobroj prigodi da se i članovi Vlade susretnu s hrvatskim diplomatima diljem svijeta te da im se daju smjernice vanjskopolitičkoga djelovanja, uoči početka aktivnosti koje će krenuti s Općom skupštinom UN-a sredinom rujna u New Yorku.
 
Predsjednik Vlade uvjeren je da će praksa organiziranja diplomatske konferencije u Zagrebu jednom godišnje postati kontinuitet, jer to rade i brojne druge zemlje, pokazujući koheziju svog vanjskopolitičkog djelovanja i zastupanja državnih interesa u međunarodnim odnosima.
 
Osvrnuo se i na odluku o odgodi uvođenja poreza na nekretnine zbog očite potrebe da se hrvatskoj javnosti, građanima, pa u nekim slučajevima i jedinicama lokalne i područne samouprave argumentiranije i sadržajnije pojasne svi efekti koji se odnose na zakon o lokalnim porezima i u tom kontekstu na porez na nekretnine, predviđen da zamijeni komunalnu naknadu i spomeničku rentu. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković