Predsjednik Vlade: Vlada nema namjeru kontrolirati investicije u Slobodnoj Dalmaciji

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako Vlada nema namjeru kontrolirati investicije u Slobodnoj Dalmaciji, te ustvrdio da novi vlasnik u potpunosti poštuje odredbe sporazuma o kupnji koje se tiču radnih prava zaposlenih.

ZAGREB, 21. ožujka 2007.(Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako Vlada nema namjeru kontrolirati investicije u Slobodnoj Dalmaciji, te ustvrdio da novi vlasnik u potpunosti poštuje odredbe sporazuma o kupnji koje se tiču radnih prava zaposlenih.

Premijer je to rekao tijekom saborskog 'aktualnog prijepodneva', odgovarajući na zahtjev HNS-ovca Jakše Marasovića da Vlada objavi sporazum s Europapress holdingom (EPH).

Marasović je podsjetio da je Sanader još 2005. obećao da će javnosti predočiti taj sporazum, što se nije dogodilo. Zatražio je i izvješće Vlade o realizaciji sporazuma o prodaji Slobodne Dalmacije te upitao kada će zastupnici i javnost saznati što se dalje planira s tim dnevnim listom.

Sanader mu je odgovorio kako Vlada nema ništa protiv da Marasović dobije sporazum na uvid, ako se tome ne protivi EPH, ustvrdivši da je i za prošle vlade bila praksa da se ugovori ne objavljuju bez pristanka strateškog partnera.

"Vlada je prodala svoj dio, nemamo kontrolu i ne namjeravamo imati kontrolu nad investicijama", odgovorio je Sanader, ističući, međutim, kako EPH u potpunosti poštuje socijalne odredbe sporazuma, te da ima saznanja kako će broj radnih mjesta u Slobodnoj Dalmaciji rasti. Marasovića je uputio da uvid u sporazum zatraži od vlasnika Slobodne Dalmacije.

Josipa Leku (SDP) zanimalo je što Vlada kani učiniti u sektoru javnih nabava, nakon, kako je ustvrdio, dvije godine loše prakse primjene izmijenjenog zakona, na što je upozorila i Europska komisija.

"To nije točno, članovi Europske komisije i pregovaračkog tima hvale sve poteze i akcije Vlade, ove izmjene i dopune donijeli smo u suglasnosti s Komisijom", odgovorio mu je premijer.

Podsjetio je da je Komisija za javne nabave imenovana u prošlom mandatu, te da ju ova vlada nije mijenjala upravo kako bi istaknula zainteresiranost za transparentnost javnih nabava.

"Volio bih da nam se u tome pridružite, a ne da kritizirate sa stranačkih pozicija", rekao je Sanader Leki, poručujući SDP-ovcima kako "očekuje njihovu potporu i u slučaju Zagreba".

Odgovarajući na zastupničko pitanje o provedbi SAPHARD programa, ministar poljoprivrede Petar Čobanković izvijestio je da je Hrvatska uspjela isposlovati blaže kriterije, te da će se krajem ovog tjedna raspisati novi natječaj, u kojem će moći sudjelovati i tvrtke s vrlo malim postotkom državnog vlasništva.

Nenada Stazića (SDP) zanimalo je osjeća li se ministar financija Ivan Šuker odgovornim jer državno odvjetništvo još nije dobilo izvješće porezne uprave o navodima da je bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul utajio porez na dobit od najamnine za kuću u Kozarčevoj ulici.

Stazić je upitao je li izvješće izostalo zbog namjere da utaja ode u zastaru.

Šuker mu je odgovorio da će, utvrdi li se da nije podmirio obveze, bivši ministar morati platiti zaostatke s kamatom, no taj odgovor nije zadovoljio Stazića, koji je još jednom upozorio da dug ne može otići u zastaru, ali da kazneno djelo utaje poreza može.



Pisane vijesti