Predsjednik Vlade: o privatizaciji valjaonice cijevi Sisak

ZAGREB, 21. ožujka 2007.(Hina) - Premijer Ivo Sanader izvijestio je danas da je Vlada naložila direktoru valjaonice cijevi Sisak Damiru Begoviću da poništi i korigira ugovor kojim je valjaonica prodana jednoj talijanskoj tvrtki, budući da je taj, po valjaonicu štetan ugovor Begović, rekao je premijer, potpisao mimo znanja Vlade.

HSP-ovac Pejo Trgovčević je za saborskog 'aktualnog prijepodneva' upitao premijera hoće li tko snositi odgovornost za potpisivanje tog ugovora, kojim je, kaže, valjaonica obvezana u slučaju prodaje ili raskida ugovora platiti 1,5 milijuna eura po svakoj godini za koju je zaključen ugovor.

Takav štetan ugovor, smatra 'pravaš', onemogućava privatizaciju sisačke valjaonice.

Sanader mu je odgovorio da je Vlada već naložila poništenje ugovora, a što se tiče najavljene privatizacije željezare i činjenice da su poništena već četiri natječaja za privatizaciju, istaknuo je kako Vlada pazi da se ne ponove loša iskustva s ranijim privatizacijama u željezari i valjaonici.

Naglasio je da je Vlada održala obećanje i zadržala radnike koji primaju plaće, a valjaonica i dalje radi, istaknuvši i da će se sva pitanja oko privatizacije dogovarati sa sindikatima.

Na prozivke HSS-ovca Željka Peceka da Vlada, koja se, kaže, učestalo hvali novim poduzetničkim zonama, za njihovo otvaranje i rad izdvaja tek 88 milijuna kuna ili samo 200 tisuća kuna po zoni, premijer Ivo Sanader je odgovorio da država poduzetničke zone ne pomaže samo financijskim poticajima, već i prijenosom zemljišta u vlasništvo te davanjem prava građenja.

Sanader je dodao i da njegova vlada, za razliku od bivše vlasti, inzistira da u poduzetničke zone uđe 80 posto tvrtki koje se bave proizvodnjom, a ne samo trgovinom.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić nije odgovorio na pitanje SDP-ovke Ingrid Antičević Marinović kada će u Sabor stići zakon o umjetno potpomognutoj oplodnji, istaknuvši da taj zakon nikada nije ni napravljen zbog razmimoilaženja u mišljenjima struke.

"Struka se prvo mora dogovoriti, stvoriti koncepte, dok zakonodavstvo treba slijediti struku, a ne kao za vaše vlasti kada ste radili po svome i devastiralli sustav jer niste slušali struku", poručio je SDP-ovoj zastupnici, koja mu je uzvratila da će zbog nesposobnosti Vlade hrvatski građani na umjetnu oplodnju i dalje morati ići u susjedne zemlje.



Pisane vijesti