Predsjednik Vlade: nije potreban referendum o ulasku u NATO

Referendum o ulasku Hrvatske u NATO nije potreban, čak ni savjetodavni, jer za to nema ustavne obveze, izjavio je danas premijer Ivo Sanader tijekom stanke 'aktualnog prijepodneva' u Hrvatskom saboru.

ZAGREB,21. ožujka 2007.(Hina) - Referendum o ulasku Hrvatske u NATO nije potreban, čak ni savjetodavni, jer za to nema ustavne obveze, izjavio je danas premijer Ivo Sanader tijekom stanke 'aktualnog prijepodneva' u Hrvatskom saboru.

Odgovarajući na novinarske upite, Sanader je istaknuo kako ne misli da je većina hrvatskih građana protiv ulaska u NATO, već suprotno, da ih većina to podupire, a potpora će, uvjeren je, rasti približavanjem pristupanja u taj obrambeni savez.

Rekao je kako ne misli ni da je ulazak u NATO izborna tema budući da ni jedna parlamentarna stranka nije protiv ulaska.

Odbacio je nagađanja kako Vlada kasni s komunikacijskom strategijom, kojom se kani građanima približiti sve prednosti članstva u NATO-u.

"Komunkacijska strategija ne kasni jer je NATO do sada bio u drugom planu i bili smo više orijentirani na EU. No, NATO će sada biti u prvom planu s obzirom na to da će Hrvatska iduće godine dobiti pozivnicu za ulazak", rekao je premijer.

"Da smo 1991. bili u NATO-u ne bi nas nitko ni ružno pogledao, a kamoli da bi bilo rata", dodao je Sanader, istaknuvši i da ulazak u NATO ne znači da će hrvatskim vojnicima zapovjednici NATO-a naređivati da se moraju boriti po svijetu.

Da je i pripadnicima hrvatskih Oružanih snaga u cilju što skoriji ulazak Hrvatske u NATO svjedoči i, kaže, zahtjev vojnika koju sudjeluju u NATO-ovoj misiji u Afganistanu da se smanji rok od dvije godine koliko moraju provesti kod kuće nakon što se vrate iz međunarodne misije.



Pisane vijesti