Predsjednik Vlade: Vlada RH će refundirati troškove nastale zbog eutanazije peradi, štete gotovo milijun kuna

Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks obišli su danas općinu Zdence, na čijem je području na ribnjaku "Grudnjak" prije nekoliko dana pronađeno 12 uginulih labudova, među kojima je kod šest, na temelju analize uzoraka tkiva, Centar za peradarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu pronašao virus ptičje ripe.

ZDENCI, 23. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks obišli su danas općinu Zdence, na čijem je području na ribnjaku "Grudnjak" prije nekoliko dana pronađeno 12 uginulih labudova, među kojima je kod šest, na temelju analize uzoraka tkiva, Centar za peradarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu pronašao virus ptičje ripe.

Premijer i predsjednik Hrvatskog sabora bili su nazočni i sastanku Kriznog stožera za obranu od ptičje gripe, održanom u Zdencima.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka premijer Sanader istaknuo je kako će sve troškove, koji su nastali eutanazijom peradi, Vlada RH refundirati do kraja slijedećeg tjedna. Štete su procijenjene na gotovo milijun kuna, dodao je.

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo radom Kriznog stožera za obranu od ptičje gripe. Zahvalio se članovima Kriznog stožera a posebno stanovnicima općine Zdenci te im zahvalio na razumijevanju i strpljenju.

"Moramo biti vrlo strogi s mjerama koje je Krizni stožer propisao glede prevencije ove bolesti", rekao je premijer Sanader te naglasio da je hrvatska Vlada RH u stalnom kontaktu s Europskom komisijom.

"Od Europske komisije i naših kolega iz Europske unije dobili smo izuzetne pohvale za rad našeg Kriznog stožera, i naša suradnja s njima je ocijenjena odličnom", kazao je premijer Sanader.

Također je najavio dnevne konferencije za novinare koje će se održavati svakoga dana u 12 sati u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u Zagrebu.

Inače, danas do 16 sati eutanizirano je više od sedam tisuća peradi.

"Taj će posao danas sigurno završiti, rekao je dr. Mate Brstilo, predsjednik Stožera, naglasivši kako do sada nije zabilježen nijedan slučaj ptičje gripe kod domaće peradi.

Rekao je kako mjere koje je Krizni stožer propisao, ostaju na snazi do dobivanja rezultata laboratorijske analize uzoraka na ptičju gripu, koji bi slijedećeg tjedna trebali stići iz Velike Britanije.



Pisane vijesti