Predsjednik Vlade: Vrata EU prema državama jugoistočne Europe moraju biti otvorena

Vrata Europske unije prema državama jugoistočne Europe moraju biti otvorena i europsko ujedinjenje ne može biti završeno dok njezinim članicama postupno ne postanu sve te zemlje, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u svom govoru u srijedu navečer na otvaranju 2. Crans Montana Foruma u Zagrebu.

ZAGREB, 5. travnja 2006. (Hina) - Vrata Europske unije prema državama jugoistočne Europe moraju biti otvorena i europsko ujedinjenje ne može biti završeno dok njezinim članicama postupno ne postanu sve te zemlje, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u svom govoru u srijedu navečer na otvaranju 2. Crans Montana Foruma u Zagrebu.

"Vrata Europske unije prema državama ovog područja moraju biti otvorena. Europsko ujedinjenje ne može biti završeno dok članicama EU-a postupno, s vremenom, a trebat će vremena, ne postanu sve zemlje jugoistočne Europe", istaknuo je Sanader.

Međutim, kako je nastavio, postoje politički problemi koje treba riješiti prije toga, status Kosova, referendum u Crnoj Gori i ustavne reforme u BiH, odnosno tri najvažnija politička pitanja koja su na agendi međunarodne zajednice.

"Naše je čvrsto opredjeljenje u Hrvatskoj da budemo dio rješenja, dio politike EU-a, i stoga neće biti jednostrane politike Hrvatske prema našem susjedstvu. Mi možemo pridonijeti procesu nalaženja rješenja...spremni smo to učiniti, i učinit ćemo", kazao je Sanader.

On je izrazio zadovoljstvo Crans Montana Foruma prisustvuju politički čelnici iz zemalja članica EU-a i onih zemalja koje su krenule putem jačanja svojih veza s EU-om jer se na taj način "spajaju europski mostovi".

Naziv ove tematske konferencije, "Hrvatska: vrata Europe prema jugoistoku", u organizaciji Crans Montane, ističe ulogu Hrvatske koja može biti most ili vrata Europske unije prema tom području zbog, kako je pojasnio, položaja RH na europskoj zemljopisnoj karti, ali i zbog činjenice da je Hrvatska danas na novi način upisana na europsku političku kartu.

"Danas, kada Europa nadilazi podjele i kad se ujedinjenjuje, u nama nalazi sugovornika, zagovornika i partnera i upravo je to točka gdje se zemljopis i politika susreću da omoguće Hrvatskoj otvarati dalje vrata Europe prema europskom jugoistoku", rekao je Sanader.

Premijer je podsjetio na prošlogodišnji CMF u Zagrebu, koji je održan nedugo nakon što je EU odgodila pregovore s RH 17. ožujka zbog nepotpune suradnje s Haškim sudom, i kazao da je kasnije razvoj događaja pokazao da je hrvatska Vlada bila vjerodostojna .

"Sada smo započeli pregovore o članstvu i oni se dobro odvijaju, vrlo smo ambiciozni i želimo voditi kvalitetne i brze pregovore."

"Mi u Hrvatskoj postigli smo nacionalni konsenzus glede pristupanja Europskoj uniji. Mi imamo, kao što imaju i sve druge zemlje, političko rivalstvo, ali ono ne dovodi u pitanje naš zajednički napor za reformiranje Hrvatske na njezinom putu prema EU", istaknuo je Sanader.

Predsjednik i osnivač Crans Montana Foruma Jean Paul Carteron rekao je u svom govoru da Hrvatska ide naprijed, nalazi se na putu prema EU, i u tome ima punu potporu, te da će tome svakako pridonijeti i ovaj Crans Montana Forum u Zagrebu.



Pisane vijesti