Predsjednik Vlade: Zalažemo se za kvalitetne odnose s BiH, vjerujemo da će doći do rješenja pitanja izbornoga zakona

Po završetku prijema u povodu otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Predsjednik Vlade ponovio je da je Hrvatskoj Bosna i Hercegovina prioritet, što pokazuje i otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru i Sarajevu, uspostavljanje leta Croatia airlines Zagreb - Mostar, otvaranje Ureda Hrvatske radiotelevizije u Sarajevu, kao i dovršetak radova na novim konzulatima u Livnu i Vitezu. Podsjetio je i na kvalitetne kontakte ministarstava i poduzetnika obiju zemalja, robnu razmjenu koja iznosi dvije milijarde eura te na zajedničku sjednicu Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske održanu u Sarajevu prošloga srpnja.
 
"Očekujem da tim tempom nastavimo i da se pokaže da gospodarstvo prati vrlo kvalitetne i intenzivne političke odnose koje gajimo od prvih dana rada moje Vlade", istaknuo je Plenković.
 
Predsjednik Vlade očekuje veliki odaziv hrvatskih gospodarstvenika na sutrašnjem 21. Međunarodnom sajmu Mostar,  kazavši da to šalje još jednu snažnu poruku koliko je Hrvatskoj važno tržište Bosne i Hercegovine i koliko želi da se gospodarski odnosi unaprijede.
 
"U političkom smislu zalažemo se za kvalitetne odnose između dvije zemlje, ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda i nadamo se da će doći do rješenja pitanja izbornoga zakona uoči izbora u Bosni i Hercegovini ove jeseni", poručio je predsjednik Vlade.
 
Osvrnuo se i na večeru lidera regije.
 
"Dobro da je ovdje naš prijatelj Bojko Borisov iz iste političke obitelji kao HDZ i HDZ BiH. Bugarska predsjeda summitom u Sofiji koji je predviđen sredinom svibnja. Vjerujem da je to glavna tema kako zajednički pomoći svim državama jugoistoka Europe kako nastaviti s europskim reformama", rekao je Plenković.
 
Najavio je da će sutra održati telefonska sjednica Posebnog stručnog povjerenstva na kojoj će se donijeti odluka o voditelju Ekspertne radne skupine.
 
"Važno je da proces obrazovne reforme bude uključiv i da se postigne što širi konsenzus u Hrvatskoj. Odluku ćemo objaviti sutra", kazao je predsjednik Vlade.
 
Što se tiče Agrokora, predsjednik Vlade rekao je da će se na sutrašnjoj sjednici Vlade naći izvješće o godinu dana Izvanredne uprave.
 
"Imat ćemo i vijesti o praktički dogovorenoj nagodbi. Uspjeli smo u onome u što smo investirali naš politički kapital prošle godine i preuzeli odgovornost da spriječimo gospodarsku i financijsku katastrofu za Hrvatsku, ne samo za najveću kompaniju, već i brojne koje se na nju naslanjaju", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković