Predsjednik Vlade završio posjet Davosu: Multinacionalne kompanije izrazile veliki interes za ulaganja u Hrvatsku

Slika /Vijesti/2018/01 siječanj/26 siječnja/PVRH_Davos.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković završio je posjet Davosu, gdje je jučer i danas sudjelovao na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma.

Tijekom boravka u Davosu, sastao se s brojnim političkim i gospodarstvenim čelnicima, a sudjelovao je i u tri rasprave -  na neformalnom okupljanju svjetskih lidera na temu "Stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu", što je bio i moto ovogodišnjeg okupljanja, zatim u raspravi "Prozor mogućnosti za Europu" te u raspravi na temu "Ubrzavanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana".
 
Govorom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zatvoren je danas ovogodišnji forum, a predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio ga je očekivanim.
 
„Američki predsjednik govori o Sjedinjenim Američkim Državama kao o njegovom glavnom prioritetu, s naglaskom na očekivane učinke od porezne reforme koja je nedavno izglasana, a osobito na  odgovornost kompanija koje će iskoristiti te svojevrsne porezne beneficije da dio sredstava daju svojim zaposlenicima“, rekao je Plenković.
 
Dodao je kako je drugi naglasak govora taj da predsjednik Trump otvara mostove suradnje i multilateralizma s drugim međunarodnim organizacijama.
 
„Čini mi se da unatoč očekivanjima ovaj govor nije izazvao nikakve negativne reakcije, nego naprotiv markirao njegovu poziciju. Podsjetio je na određeni način na ono što je rekao i na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda prije nekoliko mjeseci“, rekao je predsjednik Vlade Plenković i dodao kako smatra da je govor dobro primljen među čelnicima koji su ga danas slušali u Davosu.
 
„Mislim da svjedočimo jednom prilagođavanju američkoga predsjednika na globalne okolnosti i određene uzuse. Osjeća se da je on čovjek koji je došao iz poslovnoga svijeta, koji razumije što tom svijetu možda prije nije odgovaralo i što treba popraviti“, rekao je Plenković.
 
Sastanak s bugarskim kolegom Boykom Borisovom, predsjednik Vlade Plenković ocijenio je vrlo kvalitetnim, a razgovarali su o zajedničkoj pomoći naporima šest država u susjedstvu da ispune ciljeve i približe se Europskoj uniji.
 
U tom je kontekstu najavio je da će Bugarska biti domaćin sastanka šefova država i vlada Europske unije i jugoistoka Europe, s obzirom da predsjeda Europskim vijećem.
 
„Hrvatska također želi da pitanje proširenja bude jedno od prioriteta našeg predsjedanja u prvoj polovici 2020.“, naglasio je.
 
Na upit novinara, predsjednik Vlade pojasnio je određene navode koji su se pojavili nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, vezanih uz nabavu borbenih zrakoplova.
Naglasio je da je proces vrednovanja ponuda u tijeku te dodao da je jučer i s grčkim premijerom Ciprasom razgovarao o grčkoj ponudi, jednako kao što je s izraelskim premijerom razgovarao o izraelskoj ponudi, a tijekom posjeta Švedskoj o njihovoj je ponudi bilo riječi na razgovorima sa švedskim premijerom.
 
„To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti nakon što zaista budemo sa svih aspekata sigurni da donosimo pravi odabir i dugoročno rješenje za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u narednih 30-ak godina“, poručio je Plenković i naglasio da će se toj odluci pristupiti s posebnom pažnjom. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković