Predsjednik Vlade: Želimo da se nezakonitosti koje su trajale godinama što prije istraže

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/8 ožujka/PVRH_25. sjednica.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, otvarajući današnju sjednicu Vlade koja se zbog sastanka Europskog vijeća održava iznimno u srijedu umjesto u četvrtak, čestitao je Međunarodni dan žena. 

Naglasivši koliko je važno raditi na stvarnoj, a ne samo formalnoj, ravnopravnosti žena i muškaraca u hrvatskome društvu, predsjednik Vlade kazao je da se moramo boriti protiv diskriminacije temeljem spola ili majčinstva, osobito na tržištu rada. „Moramo učiniti maksimalne napore kako bismo suzbili, prevenirali i kaznili nasilje nad ženama“, istaknuo je.

Osvrnuo se i na aferu u vezi s dnevnicama i putnim nalozima. Podsjetio je da je prije nekoliko tjedana rekao da će Državno odvjetništvo očito imati puno posla na ovu temu, dodavši da je sada očito da će posla oko tog slučaja, nažalost, biti više nego je itko mogao inicijalno pretpostaviti. „Želimo kao Vlada prije svega ukazati na sve nepravilnosti i nezakonitosti, da nadležna tijela u cijelosti istraže sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su očito trajale godinama te da se odgovorni privedu pravdi“, kazao je.

Poručivši da svatko tko iole poznaje hrvatski pravni sustav te zadaće Vlade i Državnog odvjetništva može zaključiti da u tome nema baš ništa sporno, a kamoli protuustavno, predsjednik Vlade odgovorio je na pojedine komentare o primjerenosti zajedničkog održavanja konferencije za medije s glavnim državnim odvjetnikom. „To su politikantski komentari onih koji zaboravljaju da članak 4. Ustava izričito ističe da načelo diobe vlasti uključuje i oblike međusobne suradnje“, istaknuo je. Dodao je da Vlada surađuje s Državnim odvjetništvom kao institucijom i u pogledu pitanja koja se tiču međunarodne pravne pomoći, zatim onih koja se tiču suradnje s drugim državama u procesuiranju ratnih zločina. Državno odvjetništvo brine o zaštiti imovinskih prava, bilo u zemlji bilo u inozemstvu, primjerice u arbitražnim poslovima. „Suradnja i dijalog između Vlade i institucije Državnog odvjetništva je kontinuiran, prirodan i normalan proces“, kazao je predsjednik Vlade dodavši da je sasvim normalno tu suradnju voditi i u kontekstu ovakvog slučaja.“Prema tome, odbacujem bilo kakve insinuacije o bilo kakvom utjecaju Vlade na rad glavnog državnog odvjetnika ili Državnog odvjetništva općenito. Podcrtavam, ne ulazeći u konačnu ocjenu odgovornosti bilo koga upletenog u ovu aferu, da ćemo sa svoje strane pomoći da se činjenice utvrde i da istražitelji mogu kvalitetno obaviti svoj posao.“

Podsjetio je da je prije nekoliko dana u primjenu pušten „One Stop Shop“ projekt, kao dio zajedničkog informacijskog sustava elektroničkog podnošenja zahtjeva i izdavanja katastarskih podataka. Ocijenio je da se radi o još jednom važnom koraku naprijed prema pravnoj sigurnosti i bržem dobivanju informacija vrlo jednostavnim sustavom e-Građani, za svega 20 kuna.

Čestitao je Ministarstvu turizma na nizu vrijednih projekata koji se financiraju i iz državnoga proračuna i europskim sredstvima, a omogućit će veći broj zaposlenih, kvalitetnije objekte i investicije. Ističući da je turizam grana koja ima značajan udio u BDP-u, kazao je da će ovi projekti pridonijeti i razvoju kontinentalnog turizma, koji nije isključivo vezan za ljetnu sezonu.

Izrazio je zadovoljstvo jučer održanom prvom sjednicom Nacionalnog koordinacijskog odbora koji provodi prioritetne aktivnosti glede bolje apsorpcije sredstava iz fondova.  

Pisane vijesti