Predsjednik Vlade: želimo jačanje društva povjerenja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_zelimo_jacanje_drustva_povjerenja.jpg

Premijer Ivo Sanader s današnjeg je savjetovanja sa socijalnim partnerima u Vukovaru pozvao na stvaranje društva suglasja i jačanje društva povjerenja.

VUKOVAR,19. veljače 2008.(Hina) - Premijer Ivo Sanader s današnjeg je savjetovanja sa socijalnim partnerima u Vukovaru pozvao na stvaranje društva suglasja i jačanje društva povjerenja.

Želimo u Hrvatskoj postići i stvoriti društvo suglasja, kao na vanjskopolitičkim pitanjima, i jačanje društva povjerenja, kazao je premijer otvarajući savjetovanje "Socijalno partnerstvo za novi razvojni ciklus", koje je u Vukovaru okupilo predstavnike Vlade, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica.

Podsjećajući da je Vlada u prošlom mandatu potaknula socijalno partnerstvo, istaknuo je da će u novom mandatu nastaviti jačati tripartizam, te da istinsko socijalno partnerstvo znači međusobno kritički, ali i konstruktivni odnos.

Vlada ostaje privržena kulturi dijaloga. U novom mandatnom razdoblju želi ostvariti viši stupanj socijalnog partnerstva koji bi mogao dovesti do novog razvojnog ciklusa, kazao je Sanader.

Premijer se u svom uvodnom izlaganju osvrnuo i na osnovne vanjskopolitičke ciljeve, ulazak u NATO i približavanje EU, napominjući da će se ti vanjskopolitički prioriteti odraziti i na unutarnju politiku, imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo, na bolji život svih građana.

Ponovio je da Hrvatska uskoro, za oko mjesec i pol u Bukureštu očekuje pozivnicu za NATO, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora, potom ratifikacija u Hrvatskom saboru.

Najavio je i da će se pregovori s EU voditi bržim tempom, ponovio da će Vlada ove godine "voziti u petoj brzini", te da je mogući scenarij završetak pregovora u prvoj polovici 2009.

U ovoj godini Vlada će Saboru predložiti 121 zakon kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, rekao je premijer.

Istaknuo je i da će se u ovoj godini ubrzati reforma pravosuđa, reforma javne uprave, jačati borba protiv korupcije.

Vezano za ZERP ponovio je da se on primjenjuje, te istaknuo da Hrvatska želi ojačati svoju ribarsku flotu, te najavio skoro imenovanje zapovjednika Obalne straže.

Naši prijatelji Slovenci i Talijani to su trilateralno pitanje prebacili na europsku razinu i danas to jest pitanje koja postavlja i Europska komisija, kazao je Sanader te ponovio poziv za razgovore na kvadrilateralnoj razini i spremnost da se dođe do rješenja.

Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata na savjetovanju o socijalnom partnerstvu za novi razvojni ciklus razgovarat će i o dosadašnjim iskustvima u razvoju tog partnerstva, te prijedlozima zakona o minimalnoj plaći, o reprezentativnosti sindikata, kao i pregovorima s EU u poglavlju socijalna politika i zapošljavanje.



Pisane vijesti