Predsjednik Vlade: Želimo konsolidaciju, stabilizaciju i normalno poslovanje Agrokora i svih njegovih dobavljača

Slika /Vijesti/2017/04 travanj/5 travnja/Izjava PVRH 5.jpg

Nakon što je zastupnicima u Hrvatskome saboru predstavio Prijedlog zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije kazao je da je apelirao na odgovornost i konsenzus svih političkih stranaka.

„Okolnosti su izvanredne i zahtijevaju izvanredno djelovanje pa prema tome i jedan posebni pravni režim“, naglasio je. Pojasnio je kako je smisao ovoga zakona, ukoliko dionici trenutnog stanja u Agrokoru – kreditori, dobavljači, uprava i vlasnik – ne pronađu rješenje koje bi na odgovarajući način osiguralo novu likvidnost, restrukturiranje, isplatu plaća zaposlenicima, isplatu dospjelih poreznih obveza i postupnu isplatu dugova prema dobavljačima, izgraditi zakonski i institucionalni okvir za plan B, odnosno za svojevrsnu izvanrednu upravu putem instituta izvanrednog povjerenika, njegovih zamjenika, vjerovničkog vijeća i savjetodavnog vijeća.

Izrazio je nadu da će i druge stranke, osim parlamentarne većine, prepoznati trenutak i biti na razini odgovornosti kako bismo zajedno učinili sve što je moguće i što je u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva, financijskog sustava i radnika. „Poruka jedinstva, poruka povjerenja i poruka konstruktivnog angažmana svih institucija je najbitnija poruka u ovom trenutku“, istaknuo je.

Predsjednik Vlade ponovno je naglasio da ovo nije zakon o Ivici Todoriću niti o Agrokoru, ustvrdivši da se radi o zakonu koji će poslužiti za normalno stabiliziranje stanja i funkcioniranje hrvatske ekonomije. „To je njegova bit, to je njegov cilj, to je njegova namjera“, poručio je. Dodao je da je Vlada intenzivno radila na prijedlogu zakona te da za njega želi dobiti potporu. „Ovo je problem solving zakon“, rekao je predsjednik Vlade.

Što se tiče mogućih amandmana na prijedlog zakona, premijer Plenković je kazao da će se Vlada o njima očitovati kad ih detaljno prouči.

Naglasio je da je zakon rađen u skladu s odredbama hrvatskog Ustava, koji štiti pravo vlasništva i poduzetničke slobode. „Smatram da su odredbe koje imamo upravo onakve kakve bi trebale biti i nisam do sada vidio da postoji bilo koji amandman bilo kojega kluba ili zastupnika koji ide u smjeru o kojem ste govorili“, rekao je premijer Plenković, osvrnuvši se na upit novinara o izjavi predsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova o tome da se razmišlja o načinu kako pokrenuti privremenu upravu i bez suglasnosti dužnika.  

Pojasnio je da je smisao ovog zakona riješiti problem sistemski značajne kompanije. „Da smo bili uvjereni da je postojeći pravni okvir koji je na snazi dovoljan u smislu brzine i učinkovitosti djelovanja i magnitude efekata ovakve situacije, ne bismo išli za posebnim pravnim režimom.“
Novinare je zanimalo tko će obavljati financijski dio, s obzirom da se ministar financija izuzeo, ukoliko dođe do primjene ovoga zakona na Agrokor. Predsjednik Vlade pojasnio je da ministri neće imati ulogu izvanrednog povjerenika. Nije želio špekulirati o tome tko bi mogao biti izvanredni povjerenik u tom slučaju. „O tom po tom. Ne komentiram špekulacije“, poručio je i dodao da danas predlaže zakon koji se treba donijeti, koji treba stupiti na snagu i ispuniti preduvjete da dođe do njegove primjene. Kada se to dogodi, imat ćemo spremne sugestije Trgovačkom sudu u Zagrebu za izvanrednoga povjerenika“, kazao je.

Na pitanje ima li možda dogovoren sastanak s gospodinom Alvarezom i hoće li ga zatražiti, premijer je kazao: „ Ja ga neću zatražiti, no  ukoliko dođe do zahtjeva, a čini mi se da je do njega i došlo dok smo bili ovdje, rado ću se susresti s njime. On je dobio zadaću restrukturiranja, a  ako mi ovdje donosimo zakon o istom procesu, ne bi bilo loše da se malo konzultiramo, da vidimo radimo li u približno sličnom smjeru, a vjerujem da ste uspjeli razabrati koji je cilj i namjera hodograma nakon što se zakon usvoji, dakle: osigurati zakonske uvjete, ponavljam još jednom, stvoriti svojevrsni zid oko kompanije temeljem instituta najstarije tražbine, doći u poziciju, temeljem novog povjerenja, dobiti svježu likvidnost i njome osigurati poslovanje, isplatiti plaće, podmiriti porezne obveze i isplaćivati dugove prema dobavljačima, a istodobno generirati prihode od kojih kreće proces restrukturiranja. „Zato je taj moratorij na potraživanja, takozvani standstill, izrazito relevantan“, rekao je pojasnivši da onaj tko je novi kreditor i tko je u ovakvim okolnostima spreman uložiti svoj novac treba imati osiguranje da je red prvenstva kasnije otplate kredita takav da se upravo njemu isplaćuje prvome.
Na upit strahuje li od mogućih Alvarezovih postupaka zbog kojih bi eventualni izvanredni povjerenik mogao imati zadaću saniranja  još veće štete, predsjednik Vlade je kazao da je pitanje nepotrebno negativno. „Ono što sam ja čuo jučer i što je gospodin Alvarez rekao na konferenciji za novinare, kada se sastanemo razgovarat ćemo o onome što je zadaća, što je mandat, koju vrstu aktivnosti  ima netko tko se zove ključan dužnosnik za restrukturiranje kompanije, a ono što je cilj hrvatske države, ja sam ovdje vrlo jasno izložio“.

Novinare je zanimalo hoće li porezni obveznici morati dati novac za tekuću likvidnost Agrokora. „Najvažniji je trenutak povlačenja crte - kreiranja trenutka novoga povjerenja“, ponovio je predsjednik Vlade. „U okviru sustava koncerna Agrokor, postoje kompanije koje izvrsno posluju, koje stvaraju prihode i imaju sjajne rezultate. Bitno je da one nastave svoj posao. Da bi ga mogle raditi, potrebna je nova, svježa likvidnost. U svijetu imate koliko god želite kreditnih institucija i banaka, novca je napretek, potrebno je samo povjerenje i sigurnost da će uloženi novac biti vraćen. To je ključ. Država je tu da donese zakonski okvir i stvori instrumente i alate kojima može pomoći izlasku iz aktualne situacije.“

Na primjedbu da u Hrvatskome saboru u raspravi i nije pokazano traženo jedinstvo, Plenković je kazao:  „Što se tiče potpore oporbe, ako imate aluziju na raspravu  - rasprava je demokratska, argumentirana, žustra. Meni to nije ništa strano, možda ste navikli da previše diplomatski govorim, pa vam je neobično kad koristim političku argumentaciju koju čuvam u rukavu kao arsenal,  ali doziram kada i kako ću, u kojem trenutku nastupati. Ovo je ozbiljna situacija, zahtijeva odgovornost, mislim da kolege iz oporbe imaju prigodu pokazati hrvatskoj javnosti što misle i kako će glasati oko ovakvog zakona. Ovo nije nebitno pitanje, ovo je ozbiljno političko pitanje i brojit će se kako se tko ponašao u ovoj situaciji“, dodao je.

„Poanta je stabilizirati hrvatsku ekonomiju, poslati konsolidirajuće poruke, poslati poruke da smo tu da riješimo problem. Ne želimo bilo kakav nekontrolirani slijed događaja, obrnuto, želimo mir na financijskim tržištima, želimo normalno poslovanje svih dobavljača Agrokora, od  najmanjih do najvećih. Sve što radimo, što je cilj ovoga zakona, ide u tom smjeru. Njegova je namjera pozitivna i dobra za hrvatske interese.“ zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti