Predsjednik Vlade Zoran Milanović primio Theodora Merona

Slika /Vijesti/2014/Srpanj/7 srpnja/Milanovic Meron.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodora Merona, koji boravi u dvodnevnom posjetu RH.

Predsjednik MKSJ Meron izvijestio je predsjednika Vlade o postupku ustroja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, uspostavljenog rezolucijom 1966 (2010.) Vijeća sigurnosti UN, kao tijelo koje će „nastaviti nadležnost, prava, obveze i nužne funkcije Međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju  i Ruandu“, kojega će on osobno također biti predsjednik. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, preuzet će postupke koji su preostali, od toga četiri prvostupanjska suđenja te pet žalbenih postupaka.

Predsjednik Vlade ukazao je na duljinu pojedinih postupaka, čime se čini velika šteta pravdi koja mora biti brža da bi postigla svoj učinak i djelovala kao generalna prevencija. Predsjednik Meron suglasio se s primjedbom o duljini trajanja postupaka, pri čemu je istaknuo kompleksnost suđenja na više jezika, sa stotinama svjedoka i na dvije tisuće kilometara udaljenosti od počinjenih zločina. Zaključio je kako se MKSJ, protivno svim predviđanjima, pokazao vrlo učinkovitim, jer je svih 161 optuženika doveo pred lice pravde, iako nije izravno raspolagao sredstvima prisile.

Razgovaralo se i o projektima Informativnih centara koji će ostati kao naslijeđe međunarodne pravde na ovim prostorima, pri čemu je predsjednik Meron istaknuo kako Hrvatska ima snažno i neovisno pravosuđe koje je jamac ljudskih prava njenih građana.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica